Menu
RSS
A+ A A-

РУШЕЊЕ "МАЈСКОГ ДРВЕТА"

СВЕЧАНОСТ У БИКИЋ ДОЛУ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 160. ГОДИШЊИЦЕ
 ДОСЕЉЕЊА У ОВО СЕЛО И РУШЕЊА "МАЈСКОГ ДРВЕТА ЈУБИЛЕЈmajsko_drvo.jpg
У Дому културе у Бикић Долу у недељу 15. јуна пригодним програмом обелечено је 160 година од доселења Русина у ово село, па је по традицији на Духове организовано и сечење „Мајског дрвета”.

Програм су припремили чланови КПД „Ђура Киш” и то фолклорна секција из Шида, под уметничким руководством Иване Сечевић која се представила са неколико игара, као и фолклорна секција из Бикић Дола под уметничким руководством Наташе Цирба, која је извела „Козачки венчић” и добила највише аплауза пуне сале Дома културе. Са одабраним песмама се представила и женска изворна оевачка група. Кроз конферансу коју су водиле Сања Тиркајло и Наташа Цирба, представљени су најзначајнији догађаји и личности од досељења до данашњих дана.

Поред осталог подсетило се да је црква изграђена 1904. године, а прва школа 1941. године у којој је учитељевао Михајло Ковач, касније познати писац и културни стваралац. У лето 1958. године у село је стигла струја, а 1967. године први телефон. Бикићани су међу првима имали и базен...


После свечаног програма, приступило се сечењу „мајског дрвета", испред Дома културе. Најпре је кренула песма, музика и коло, а затим је „прорадила" секира и дрво је убрзо посечено. Свечана поворка је кренула на други крај села пред кућу Мајхерових где је такође било „Мајско дрво”, које су уз музику и песму, посекли за то одабрани људи. „Мајско дрво” се симболично „сади” (укопа) 30. априла у ноћним сатима пошто се донесе из шуме, а на празник Духова се уз свечаност приступа сечи.