Menu
RSS
A+ A A-

ПОМАЖЕ И ЛЕПА РЕЧ

ХУМАНИТАРНА НЕВЛАДИНА
ОРГАНИЗАЦИЈА "НОВОСАДСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР" КОЈА ДЕЛУЈЕ У НАШОЈ ОПШТИНИ


ljupka.jpg

 

 

 

 

У просторијама Планинског смучарског друштва "Железничар", у Улици Николе Влашког 54 у Шиду, од почетка марта прошле године, делује хуманитарна невладина организација "Новосадски хуманитарни центар, која своје канцеларије има у још неколико градова у Србији.

Канцеларију воде дипломирани психолог Љупка Радишић и дипломирани економиста Николина Гагрица. Обзиром да је реч о организацији која је "нешто ново" у нашој средини, замолили смо Љупку Радишић да нам каже о каквој је организацији реч.

- Реч је о организацији хуманитарног карактера са седиштем у Новом Саду и са још неколико канцеларија у Србији која делује под покровитељством ЕУ односно Европске агенције за реконструкцију - каже Љупка Радишић. - Главни правци деловања су волонтерски рад, проблематика Рома, проблеми старих лица, здравствена заштита као и актуелна проблематика избеглих, прогнаних и расељених лица.

Наша саговорница истиче да се у досадашњем раду ова канцеларија посветила раду са избеглим, расељеним и прогнаним лицима како би им пружила психо-социјалну подршку, дала правне савете и слично. Ова категорија становништва често има проблема са личним и другим документима, регулисањем пензија, питања деоница у некадашњим предузећима где су радили. Све то се решава уз помоћ других хуманитарних организација на подручју Хрватске и БиХ.

- Наш циљ је д пружимо помоћ овим лицима како би се реинтегрисали у ову средину. У плану имамо и обуке за рад на рачунарима и учење страног језика што ће наравно бити бесплатно, како би ова лица што лакше дошла до запослења. У раду се сусрећемо са веома израженим психо-социјалним и материјалним проблемима. Посебно морамо истаћи добру сарадњу са Месним управама, Црвеним крстом и Центром за социјални рад и Удружењем "Истина" - каже Љупка Радишић.

Права јавна трибина ове организације је одржана у августу прошле године у Шиду, затим и другим Месним управама. Тема је била "Стамбено збрињавање избеглих, расељених и прогнаних лица, уз бесплатне правне савете. Значајан је и пројекат под називом "Запослени - оснажени", што треба да омогући стручно усавршавање поменутих категорија како би лакше дошли до посла и остварили егзистенцију.

- За мене ова врста посла није непознаница јер имам искуства у волонтерском раду у Црвеном крсту и Колу српских сестара, а и за ову врсту посла је била потребна претходна едукација. Ми планирамо и саветодавне радионице које би обрађивале теме везане за породицу и децу - каже Љупка Радишић.