Menu
RSS
A+ A A-

"ПАЛМА" НА СОТСКОМ ЈЕЗЕРУ

ЕМИЛИЈАН МАЈХЕР ИЗ СОТА, БАВИ СЕ УГОСТИТЕЉСТВОМ И ПОЉОПРИВРЕДОМ


palma.jpg

 

 

 

 

Иако има само 19 година, за Емилијана Мајхера из Сота би се с правом могло рећи да је бизнисмен већ у овим годинама. Бави се пољопривредном производњом и виноградарством, а од недавно је почео да се бави угоститељством. Иначе, по струци је ауто-механичар. Повод за разговор је отварање сплава "Палма" на сотском језеру неких стотинак метара од породичне куће Мајхерових.

- Имам четири јутра под виноградом и производим одлично вино црни бургундац, рајнски ризлинг и грашевину. Случајно је један човек из Београда пробао вино и одушевио се и договор је "пао" да снабдеван његов сплав вином. Онда сам почео да снабдевам и друге сплавове па сам помислио да би било добро да и ја покушам нешто слично код нас на језеру - прича нам Емилијан Мајхер.

Замишљено - учињено. Прошле године је започео са радовима, а требало је обезбедити и посебне дозволе од "Вода Војводине". Ове године је сплав завршен и званично отворен 24. јуна. Састоји се од кућице и терасе постављене на 102 бурета. Главне радове му је одрадио рођак Мирко Мајхер из Бикић Дола. Све је лепо и складно урађено и Емилијан је задовољан досадашњом посетом. Точе се алкохолна и безалкохолна пића и ради се до 24 сата. Хране за сада нема обзиром да је сплав без струје (ту је агрегат) али се Емилијан нада да би се могао решити и проблем струје ако би се договорили власници околних викендица па када се трошкови поделе...

Такође нам рече и да се мора придржавати строгих еколошких правила и не сме се било шта испуштати у језеро. Посетиоцима на располагању стоје и две педалине за четири особе па ко воли да "крстари" језером за пола сата вожње треба да издвоји 150 динара.

- Рођен сам у Немачкој али сам после основне школе дошао кући и ту сам завршио за ауто-механичара. Бавим се пољопривредом као што је производња кукуруза и других усева и виноградарством. Сада сам почео и са угоститељством и за сада сам задовољан. Планирам да објекат ради и зими уз плинско загревање и надам се да ће бити посетилаца и у зимској идили - рече нам Емилијан, похваливши се и да је члан ЛД "Фазан" у Соту.