ЈАНКО ЂЕРЧАН ИЗ ШИДА НА ПРИВРЕМЕНОМ РАДУ У ХОЛАНДИЈИ
janko-djercan.jpg

Сезона годишњих одмора је прилика да многи наши земљаци на привременом раду по целој Европи искористе време да се на пар недеља врате кући. Један од њих је и Јанко Ђерчан (58) из Шида који је на привременом раду у Холандији, а до пензије још има да се ради. Као што рекосмо и он је један од оних који годишњи одмор проводи међу најближима који су овде остали да живе.

- У Холандију само отишао још далеке 1971. године и то посредством бироа. Из армије сам се вратио у јануару, а већ у мају сам отишао да радим у град Тњелло близу немачке границе. У почетку није било лако у новој средини и споразумевао сам се немачким језиком који сам знао, а временом сам научио холандски јер сам годину и по дана становао код Холанђанина. Почео сам да радим у једној кланици на клању и пангловању и тада се тамо обрађивало 780 свиња на сат - прича Јанко Ђерчан.

Није било лако радити на овом послу јер на западу нема забушавања те је временом почело и здравље да се нарушава. Провео је у кланици укупно 23 године али је због проблема са кичмом по савету лекара, морао да промени посао. Од 1998. године ради као таксиста код газде где ради још 40 њих. Вози аутомобил, комби али и аутобус за превоз школске деце. Туре су по целој Холандији. У том делу "земље лала" су каже честе кише али зими нема често снега. Када су летње температуре око 25 степени то је за њих већ превише.

На питање како се сада живи у Холандији, Јанко одговара да се некада много боље живело поготово док је била домаћа валута - гулден те да је увођењем евра све поскупело. И тамошњи житељи сматрају да су им се плате и пензије умањиле, а да цене расту... Људи се нису отуђили једни од других и постоје дружења са комшијама али то се ипак не може поредити како је у старом крају. Истина, и тамо доста међусобно комуницирају људи свих националности из некадашње СФРЈ. А када се дође кући на одмор...

- Редовно долазим у Шид на одмор да се видим са најближима али сам ја овде само гост. Видим се и са пријатељима па сретнем и некога из школских дана. Али све је то прошлост. Навикао сам стално да радим, ту се одморим па опет натраг у Холандију за волан - рече нам на крају Јанко Ђерчан.