Menu
RSS
A+ A A-

НОВИ ДИРЕКТОР

РАДИО ШИД




stupavski.jpg

Први човек Јавног предузећа Радио Шид од недавно је Станислав Ступавски. На функцију директора постављен је након последњих избора. А његов долазак у овај колектив има интересантну претпричу.


Станислав Ступавски већ има 37 година радног стажа а прве радне дане, истина хонорарно, започео је пре 38 година управо у Радио Шиду, на новинарским пословима.


- Радио Шид је основан 6. децембра 1969. године а већ у Фебруару 1970. ја сам се укључио у рад. Углавном сам правио емисије на словачком језику, а затим сам радио и у спортској редакцији. Као занимљивост истичем податак да сам први директан радио пренос урадио баш ја. До тада је Шоле радио телефонске преносе утакмице из Шида а ја сам из Вашице реализовао први директни радио пренос. Било је 1970. године.


После рада на Радио Шиду прешао сам у данашњи ДДОР, па у здравствено осигурање, затим у Циглану и онда све до 2005. године у Месну заједницу Шид када сам остао без посла - о свом радном путу говори Станислав Ступавски.


На питање како може оценити затечено стање у Радио Шиду, каже:
- Када је реч о финансијском стању јако сам задовољан. Немам примедби на рад претходника. Фирма је без дугова али са одређеним плановима које смо на Управном одбору дорадили. Као прво, приоритет је измештање одашиљача са силоса на антенски стуб на Заравни.

То је инвестиција која би нас коштала 2,5 милиона динара уколико би одашиљач користио и МУП. Ако бисмо сами користили и сами обавили премештање то би коштало 5 милиона динара. Начелно, МУП је одговорио позитивно али чекамо званично одобрење из Београда.

stupavski-emisija.jpgМи морамо оправдати регионалну фреквенцију коју смо добили за подручје Шида и Сремске Митровице. Због тога морам што пре да разговарам са председником општине Сремска Митровица.

Ми ћемо предложити да тамо направимо наш студио. Све зависи и од њиховог интересовања. Разумљиво је да би тамо радили људи из Митровице, али како општина Шид из буџета издваја средства за Радио тако би онда то делом требала урадити и општина Сремска Митровица - сазнајемо у разговору са Станиславом Ступавским.


- Даље, кад говоримо о кабловској ТВ радимо на томе да изградимо кабловску интернет станицу. Ових дана посетићемо Бачку Тополу и фирму која је радила нашу кабловску станицу. Желимо да се договоримо о радовима. Кабловски интернет би допринео да се АДСЛ мрежа преко поште растерети. Јер, пошта не може да обезбеди потребан број прикључака зато што њена мрежа није тако рађена (мора да се доради централа и каблизира мрежа).

Ова инвестиција нас би коштала око 4 милиона динара. На Управном одбору донели смо одлуку да анкетирамо грађане и видимо колика је њихова заинтересованост. Потребно је да буде бар 300 заинтересованих. Ми бисмо одобрили плаћање у десет рата по цени од 1.650 динара месечно а у овај износ би били урачунати претплата, постављање модема и учешће за мрежу. После би наша претплата износила 700 динара. Анкетне листиће ћемо делити грађанима, корисницима кабловске мреже, у септембру уз рачун за последње тромесечје - каже Ступавски.


Привилегију да користе кабловску мрежу за сада имају само становници Шида, а ни једно село наше општине. Ово је како и сам директор каже питање за разматрање. То би једино било лако изводљиво за Беркасово јер се неслања на Шид. Могуће је да се то реализује још ове године. За остала села било би теже јер је потребно да бар 100 становника буде заинтересовано за то.


О неким кадровским променама у Радио Шиду за сада се не размишља.
- Са данашњим кадром можемо покрити и кабловски интернет. Поменуо бих још да је учешће буџета у финансирању Радио Шида свега 30 одсто а 70 одсто ми средства обезбеђујемо властитим ангажовањем (рекламе и кабловска ТВ). Ситуација ће се још променити ако покријемо подручје Сремске Митровице, због повећања реклама, па ћемо моћи да смањимо учешће буџета у нашем финансирању - на крају наглашава Ступавски.