НА ПОМОЛУ НОВИ КОРИСНИК СПОМЕНИКА

Након што је Општинско веће у Шиду одбило понуду Министарства за рад и социјална питања о текућем одржавању споменичког комплекса Сремски фронт, по свему судећи ускоро ће уследити процедура за добијање новог корисника спомен подручја које се налази уз ауто-пут Београд-Загреб.

Споменички комплекс Сремски фронт код Шида

 Након што је Општинско веће у Шиду одбило понуду Министарства за рад и социјална питања о текућем одржавању споменичког комплекса Сремски фронт, по свему судећи ускоро ће уследити процедура за добијање новог корисника спомен подручја које се налази уз ауто-пут Београд-Загреб.
sremski-front.jpg

Недавно упућени допис од стране Републичког министарства за рад и социјална питања на адресу општине Шид наговештава да ће ускоро доћи до промене права коришћења над споменичким комплексом Сремски фронт код Шида.

Наиме у допису Министарства се истиче да је оно од 2003. године преузело од тадашњих савезних органа текуће одржавање Спомен-обележја Сремски фронт, иако је оно сходно важећим законима било у надлежности локалних самоуправа.

У допису који је послао помоћник министра др Миро Чаваљуга се наводи да то министарство више нема могућности да обезбеђује средства за текуће одржавање овог споменика из НОБ-а, а и да би било вољно препустити општини Шид (која је иначе корисник овог земљишта) даљу бригу о овом споменику.

Одговарајући на овај допис председник општине Шид, Миленко Дабић је на седници Општинског већа, која је одржана у петак у Шиду, предложио а Општинско веће усвојило закључак, да општина Шид као досадашњи корисник земљишта на коме се налази споменички комплекс Сремски фронт, није у могућности да идуће године преузме обавезу текућег одржавања. У истом закључку председник Дабић оставља могућност надлежном Министарству да покрене процедуру промене корисника наведеног земљишта из разлога јер општина Шид нема могућности да на одговарајући начин преузме бригу о одржавању овог спомен-обележја.

Другим речима то значи да ће ускоро од стране Републичке дирекције за имовину уследити поступак промене корисника земљишта на спомен-обележју Сремски фронт код Шида. Биће интересантно видети како ће се одвијати сам поступак и шта он садржи, јер је реч о веома атрактивној локацији (на површини од око 20 хектара, које припадају К. О. Адашевци) и која се налази уз сам ауто-пут Београд-Загреб.

Да ли ће уследити на појединим деловима споменичког комплекса промена намене односно евентуална изградња нових објеката и садржаја. Све то до завршетка самог поступка остају отворена питања. За очекивати је да се у расправу о овој теми укључе и друге организације и установе, јер је реч о јединственом споменичком комплексу за кога је као референта установа задужен Завод за заштиту споменика културе из Сремске Митровице.

Све у свему због недостатка материјалних средстава, једна од најсиромашнијих општина Војводине доведена је у ситуацију да ће убудуће бригу о одржавању овог споменика који се налази на њеној територији препустити другоме.

Интересантно је да је пре неколико година из ЈКП Стандард из Шида кренула иницијатива да се овом Јавном предузећу препусти брига о одржавању овог споменичког комплекса. Тадашњи директор тог предузећа Марко Бајић изјавио је тада да је предузеће ЈКП Стандард-Шид спремно да преузме текуће одржавање Спомен-обележја Сремски фронт код Шида. Да ли је иницијатива прослеђена надлежним органима и институцијама и да ли су добијени неки одговори на то остало је непознато.

Председник шидске општине Миленко Дабић је образлажући одлуку о немогућности прихватања понуде Републичког министарства за рад, социјална и борачка питања између осталог истакао да се шидска општина овом одлуком ни на који начин не одриче права над власништвом овог земљишта. "Ми ћемо то посебно апострофирати у нашем одговору надлежном Министарству. Ни у ком случају не желимо да се ово схвати да се ми одричемо права власништва.

Једноставно у овом тренутку немамо средстава да би плаћали текуће одржавање споменичког комплекса, али се надам да ћемо у скорој будућности бити у ситуацији да преузмемо комплетну бригу за овај споменички комплекс који по општим оценама спада међу најлепше и најуређеније у Србији када су у питању споменици из НОР-а" изјавио је председник шидске општине Миленко Дабић.

Поред преузимања бриге око земљишта на коме се налази споменички комплекс Сремски фронт, потенцијалног корисника поред издвајања финансијских средстава за текуће одржавање чека и разрешење правних питања која се односе на бесправно усељење станара у "Сремску кућу" која се налази у оквиру Спомен-комплекса као и утврђивање права коришћења угоститељског објекта који се такође налази на земљишту које припада Спомен-обележју Сремски фронт.