Menu
RSS
A+ A A-

КОЛОСЕЦИ "УСКО ГРЛО"

У ШИДУ ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ЖЕЛЕЗНИЦЕ И ПРИВРЕДНИКАzeleznica-privrednici.jpg

 

 

У железничкој станици у Шиду одржан је састанак представника Железнице Србије и овдашње привреде на тему како превазићи проблеме око пријема и транспорта робе у железничкој станици, која је због недостатка колосека, постала "ускоро грло" транспорта. О овој проблематици су расправљали шеф секције и секције за превоз робе из Руме, шефови станица, представници пограничне полиције и царинске службе, представници "Викторија оила", "Минтеста", "Изградње", шпедиције "Раиолог-Шенкер", представништво Београд те шеф представништва Хрватских железница.


- У железничкој станици Шид је знатно повећан обим рада, а мали су нам колосечни капацитети. Месечно имамо 220 пари возова (улаз-излаз у станици) и једноставно долази до загушења. Потребно је повећати колосечне капацитете од 50 до 100 одсто, а проблем су и две постојеће рампе односно прелаза путева преко шина - каже Влатко Ђекић, шеф робног саобраћаја у Железничкој станици Шид и организатор овог скупа.


Он наводи да се сва роба која стиже контејнерима у бродовима у лукама Ријека и Копар, потом превози железницом до одредишта, а на границама следе неопходне формалности. Пре свега, комерцијално-технички преглед воза, царињење, фито-санитарна, ветеринарска и радиолошка контрола и некада вагони односно роба, чека сатима да се обаве све формалности како би воз кренуо даље на одредиште. Некада у станици у Шиду није било овог задржавања јер тада није било границе тако да је роба много брже пролазила.


- Овакви састанци доприносе да се проблеми решавају, а свакако да ће бити даљих разговора и у наредном периоду. Договорени су састанци са представницима "Викторија оила" која је у августу и септембру имала повећан утовар и истовар као и са представницима "Минтеста" са представницима Железнице Србије о даљој пословној сарадњи. Такође се поставља и питања кадровских проблема односно недостатак радника у транспортној служби што се мора решавати у оквиру железнице - каже Влатко Ђекић и додаје да су гости после састанка обишли спомен-обележје "Сремски фронт".