Menu
RSS
A+ A A-

ЈОШ ЈЕДНОМ О ЖРТВАМА РАТА

МОЛОВИН

dusko-jovanovic.jpg

Идеја да се након толико година од страдања Рома 1942. у Моловину постави спомен плоча, потврђена је на радном састанку у Дому културе почетком новембра. Договору су поред представника МУ Моловин присиствовали Ромко Папуга, начелник Општинске управе СО Шид, председник ООСУБНОР Сава Рошић, његов заменик Радојица Крунић и члан Председништва Гаврило Винчић, затим председник ОО СПС Светозар Шолаја и секретар ИО СПС Биљана Жеравић, ту је био присутан и директор Канцеларије за инклузију Душко Јовановић.


На спомен плочи наћи ће се 95 имена страдалих међу којима су била и деца, најмлађе од три година, а најстарија жртва имала је 80 година.
Након што су поздравили присутне Никола Субић, председник МУ Моловин и Сава Рошић, председник ОО СУБНОР Шид домаћинима се обратио и гост из Новог Сада, Јовановић.


- Разговарамо о теми која није пријатна, али драго ми је и то задовољство износим у име ромске националне заједнице, што видим да Моловин и српски народ није заборавио страдале Роме из ове средине. А исто тако ме радује што су овде присутни и живи сведоци тих времена. У суфинансирању спомен плоче учествоваће и Канцеларија за инклузију па вас молим да нам доставите предрачун радова - рекао је Јовановић овом приликом.
- Припреме су већ наредног дана започеле и 5. децембра на Дан ослобођења Моловина би се требала открити спомен плоча.