И ТРАДИЦИЈА И НОВИ САДРЖАЈИ

Сезона годишњих одмора за многе организације знак је за привремени престанак активности, али то се не би могло рећи за чланове КПД Ђура Киш из Шида. Чланови Извршног одбора овог друштва на недавној седници сумирали су резултате рада у првом полугодишњу као и предстојеће пројекте и активности које им

РУСИНСКО КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО ДРУШТВО ЂУРА КИШ У ШИДУ МЕЂУ НАЈСТАРИЈИМ У СРБИЈИ

"Ђура Киш" из Шида један од иницијатора оснивања Културно-просветне заједнице у шидској општини.
kpd-djura-kis.jpg

Сезона годишњих одмора за многе организације знак је за привремени престанак активности, али то се не би могло рећи за чланове КПД Ђура Киш из Шида. Чланови Извршног одбора овог друштва на недавној седници сумирали су резултате рада у првом полугодишњу као и предстојеће пројекте и активности које им предстоје до краја ове године. Међу најважније задатке према речима председника КПД Ђуро Киш из Шида Мирослава Цирбе биће иницијатива за формирање Културно-просветне заједнице у шидској општини. "Жеља нам је да окупимо сва аматерска културно-уметничка друштва са подручја општине као и друге организације из области културе и да формирањем КПЗ добијемо асоцијацију која ће заступати наше интересе", истиче Цирба напомињући да су врата будуће КПЗ отворена за све оне који желе област културног стваралаштва у шидској општини подићи на виши ниво.


Исто тако КПД Ђура Киш је покренуо иницијативу за оснивање завичајног музеја општине Шид у коме би се налазиле збирке, документи, записи и предмети који говори о историји и култури народа и националних заједница који живе на овим просторима. У том смислу КПД Ђура Киш је већ припремио Етно-збирку припадника русинске националне заједнице у шидској општини (која се тренутно налази изложена у просторијама овог друштва) и која ће уколико се формира завичајни музеј Шида наћи место и у њему.

kpd-djura-kis2.jpgИначе Извршни одбор КУД Ђура Киш је на поменутој седници донео одлуку о формирању месних одбора у селима Беркасово, Бикић До и Бачинци у којима живе припадници русинске националне заједнице. Ти одбори у ствари ће представљати секције друштва и неговаће традицију и културу Русина са ових подручја. Дејан Бобаљ ће предводити секцију односно одбор у Бикић Долу док ће са младима у Беркасову радити Наташа Цирба и Наташа Папданко. Са групама младих који су окупљени у КПД Ђура Киш у Шиду радиће Златка Лазор и Ивана Сечевић.

НАЈСТАРИЈИ

КПД Ђура Киш спада међу најстарије у Војводини. Основано је далеке 1920. године под називом Русинско народно просветно друштво при коме су деловале бројне секције као и народна читаоница. Велики удео у раду друштву између два светска рата дали су књижевних Михајло Ковач, проф. Еуген Сабол, режисер Андрија Захорјански, драмски уметник Јуриј Шереги, диригент Григорије Дуда као и многи други. Након Другог светског рата друштво добија име по познатом револуционару из Шида Ђури Кишу које носи до данашњих дана. Приликом прославе 85. годишњице друштва многим појединцима и организацијама и установама додељене су награде и признања за дугогодишњи рад и сарадњу.
Чланови КПД Ђура Киш годинама учествују на бројним фестивалима како онима на којима се презентује културно стваралаштву Русина Војводине тако и на другим фестивалима. Најзначајнији су они у Руском Крстуру и Ђурђеву на коме је ове године учествовала и изворна група КПД Ђура Киш.

КПД Ђура Киш био је организатор и домаћин Првог фестивала народних оркестара на чијем репертоару се налазе русинске народне песме и игре а који је одржан крајем маја у Шиду. Поред оркестра овог друштва наступили су и оркестри КУД Петро Козјак из Новог Орахова, КУД Јаким Харди из Петроваца у Хрватској, КУД Једнота Шид. СКУД Свети Сава Шид, КУД Тарас Шевченко Ђурђево. Награде стручног жирија у којем су били: Драган Крсмановић, Верица Јухас и Миломир Шајкаш припале су оркестрима из Новог Орахова, КПД Ђура Киш и оркестру СКУД Свети Сава којима су додељене три слике познатог сликара из Беркасова, Ратка Торме док је награду публике освојио народни оркестар КПД Ђура Киш из Шида коме је припала нова гитара за оркестар.

Руски Двор

Једна од најстаријих грађевина у Шиду која је и данас у функцији је и зграда Грко-католичке парохије у Шиду или како је Шиђани зову од памтивека зову Руски двор. Његова изградња далеке 1803. године коинцидира са почетком досељавања Русина на ове просторе. Недуго затим представљаће седиште парохије да би након тога више од једног века био средиште друштвеног и културног живота припадника русинске националне заједнице на овим просторима. У њему су основане све културне и друге институције Русина овог краја од којих многе делују и данас. Након реконструкције и обнове у којој су учествовале многе организације и установе и појединци из Шида и из Војводине Руски двор је поново у функцији тако да се у оквиру њега налазе бројне просторије међу којима и просторија Установе за предшколско васпитање и образовање Јелица Станицвуковић Шиља која служи за боравак малишана предшколског узраста из Шида.