Menu
RSS
A+ A A-

ДВА ХЕРОЈА, А ЈЕДНА СЛОБОДА



СЕЋАЊЕ НА ОСЛОБОДИОЦЕ ШИДА МИЛАДИНА ЗОРИЋА - ГАРАЧУ И СТЕВАНУ РАДОЈЧИЋА



У борбама за ослобођење Шида први пали борци НОР-а били су из састава крајишких бригада



Spomen plocaОбележавање 64. годишњице ослобођења Шида и још неколико места у општини уједно је и прилика да с на тренутак присетимо тих давних децембарских и јануарских дана 1944. и 1945. године, када је овај сремски град коначно ослобођен од фашистичке армаде. Прилика је и да се присетимо свих оних који су оставили своје животе надомак града, као и у самом граду, у којем су зиме 1944/45. вођене једне од најжешћих битака у току завршне операције Сремски фронт. Међу погинулим борцима НОР-а у борбама за ослобођење Шида били су и Стеван Радојчић, поручник у Петој крајишкој (козарској) бригади НОВЈ и Миладин Зорић - Гарача, народни херој и борац Треће крајишке НОУ бригаде НОВЈ.



Ова двојица храбрих Крајишника се званично воде као прве пале жртве за ослобођење Шида. Иако су храбро погинули у размаку од месец и по дана остало је записано да су у две ратне операције које су се те хладне зиме одвијале у околини Шида први пали борци НОР-а били управо њих двојица. Евентуалну дилему око тога како се могло догодити да се на спомен-плочама код њих обојице истакне да су били први погинули борци за ослобођење Шида није тешко објаснити. Наиме на споменику Стевану Радојчићу који су подигли пионири Шида, пре више од пола века и који се налази на градском гробљу у Шиду, пише да је поручник Радојчић иначе заменик политичког комесара батаљона у Петој крајишкој бригади погинуо 5. децембра 1944. године. Дакле, то се догодило непосредно пре него што ће јединице Прве армије НОВЈ под командом генерал-лајтнанта Пеке Дапчевића, заузети Шид и неколицину места у њеховој околини.



Стефан је погинуо на прилазима Шида и сахрањен је на градском гробљу у Шиду, недалеко од спомен-гробнице у којој почива неколико хиљада његових сабораца. Стеван је у тренутку погибије имао само 20 година, а у Петој крајишкој бригади којом је командовао командант Јосип Мажар - Шоша, легендарни партизански који је био од њеног оснивања 22. септембра 1942. године у селу Палеж на Козари.

Миладин Зорић - Гарача народни херој и командант другог батаљона у Трећој крајишкој НОУ бригади погинуо је месец и по дана красније, тачније 18. јануара 1945. године на прилазима Шиду из правца Вашице, где се у то време налазила његова бригада која је учествовала у акцији ослобођења Шида. Храбри Крајишник погинуо је непосредно пред Железничком станицом у Шиду, где му је у знак захвалности СУБНОР Шида 1987. године подигао спомен-плочу.



Бољи познаваоци новије историје овог града као и борби које су се одвијале у току операције Сремски фронт, која је уједно била и завршна војна акција Народноослободилачке војске Југославије за коначно ослобођење земље, знају да је Шид у тим децембарским и јануарским данима два пута био ослобођен. Наиме јединице НОВЈ ушле су 6. децембра 1945. године у ослобођени Шид. Ту су се задржале једно време, а само неколико километара даље налазиле су се најјаче немачке снаге утврђене на тзв. "црвеној линији" последњој линији која је штитила повлачење њихових јединица према Аустрији и Немачкој. Добро опремљени и утврђени искористили су један тренутак у коме су се снаге НОВЈ прегруписавале и спремале да утврде своје положаје и да изненада нападну Шид и уђу у њега. Догодило се то средином јануара 1945. године, али су након тога партизанске снаге муњевитом акцијом поново ослободиле Шид, који ће након тога остати једна од стратешких тачака у току свих операција, које су вођене у току акције Сремски фронт, све до коначног пробоја 12. априла 1945. године.



Миладин Зорић - Гарача је управо погинуо у тим борбама које су вођене у јануару месецу 1945. године на прилазима Шида. Тако су ова двојица Крајишника и Зорић и Радојчић свако на свој начин и уз највећу цену коју су платили, остали уписани као први погинули борци НОР-а за ослобођење Шида.



Ових дана СУБНОР Шида је на седници Председништва донео одлуку да конкурише код Министарства за рад и социјалну политику за добијање средстава, која би се усмерила за одржавање споменика и спомен-обележја у току НОР-а, као и неговању традиција народноослободилачких ратова. Верујемо да ће се међу тим споменицима и спомен плочама наћи и знамења која говоре о храбрости и херојској смрти ове двојице Крајишника, који су пали као прве жртве за ослобођење Шида у Другом светском рату.