БОЉИ ЖИВОТ ЗА ВРЕМЕ ТИТА

У некадашњој СФРЈ Дан Републике 29. новембар је био "празник над празницима" када су празновали и стари и млади, радници и сељаци, интелектуалци - једном речју сви. После распада СФРЈ, празник је силом прилика наставио да се празнује и у новој држави јер није био донет нови Закон о државним празници

ВЛАДИМИР ХАРВИЛЧАК ИЗ ШИДА ЖАЛИ ЗА ВРЕМЕНИМА НЕКАДАШЊЕ СФРЈ


harvlicak-tito

У некадашњој СФРЈ Дан Републике 29. новембар је био "празник над празницима" када су празновали и стари и млади, радници и сељаци, интелектуалци - једном речју сви. После распада СФРЈ, празник је силом прилика наставио да се празнује и у новој држави јер није био донет нови Закон о државним празницима. После неколико година, некадашњи Дан Републике је отишао у историју.

Неки су га избрисали и из сећања али има и оних који су и даље емотивно везани "за добра стара времена" Један од њих је Владимир Харвилчак из Шида, некадашњи радник "Липе" који је готово пред сам крај радног века осетио транзицију на властитој кожи и заједно са супругом Надом, завршио на бироу.

- Без обзира шта ко мислио и причао, љубав према бившој држави је остала. Сви добро памтимо како се тада добро живело, а радник је од своје плате могао да живи и издржава породицу, имали смо животни стандард на завидном нивоу. А данас? Не смета ми када неко каже да сам "југоносталгичар", јер заиста има за чим да се жали - прича Владимир Харвилчак.

Да би се колико-толико подсетио на некадашња времена, Харвилчак је почео да сакупља све што подсећа на бившу државу и што се некада чувало "као очи у глави" а касније је бацано и скрнављено. Обрео се неким послом у некадашњем "Шидтрансу" одакле је донео велику слику са Титовим портретом. Једну Титову слику и грб СФРЈ је донео из "Липе" а тробојку са петокраком из школе у Адашевцима. Нешто од експоната држви у кући, а нешто у викендици на Липовачи. На првомајски уранак одлази трактором са породицом и рођацима уз развијену некадашњу тробојку, а понеки звиждук или негодовање успут га много не забрињава. Тог дана на викендици је истакнута застава.

- У суседној викендици је боравио један господин из Београда и видео тробојку како се вијори. Направио је фотографију и показао секретарку КПЈ у Београду која ми је послала календар, упаљач и хемијску оловку са Титовим ликом. Наставићу и даље да сакупљам све што подсећа на некадашњу Југославију. Ко зна, можда ћу и викендицу назвати Југославија - рече нам на крају разговора Владимир Харвилчак.