Menu
RSS
A+ A A-

НЕЂИН ЉУБИМАЦ ЛЕТИ ЗА ДОРТМУНД

ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ УСПЕХА ШИДСКОГ ГОЛУБАРСТВА

Голуб власника Недељка Неђе Богдановића из Шида налази се међу онима који ће представљати репрезентацију Србије на европском првенству у Дортмунду у Немачкој



Недељко Неђа Богдановић из Шида са својим голубом

Када је недавно сазнао да ће његов голуб писмоноша бити међу пет голубова који ће представљати Србију на првенству Европе, које ће се одржати у немачком граду Дортмунду у јануару идуће године, радости Недељка Неђе Богдановића из Шида није било краја. Бити у саставу државне репрезентације и то у конкуренцији неколико хиљада узгајивача голубова писмоноша у Србији заиста представља велико признање за овог шидског голубара, који се интензивније бави овом врстом спорта у последњих неколико година.



"Истина, моја љубав према голубовима датира од најранијег детињства. Али дружење са голубовима писмоношама настаје у последњих неколико година. Као активни члан Клуба одгајивача спортских голубова писмоноша "Шид 2006" редовно учествујем на свим такмичењима на којима наступају моје колеге из овог клуба - истиче Богдановић, који у свом јату тренутно има око 70 голубова писмоноша од којих 40 наступа у званичној конкуренцији.



Голуб писмоноша, који је Неђи Богдановићу донео велико признање у последње две године се сврстао међу најбоље у Србији. О томе најбоље говоре његови резултати на такмичењима на којима је учествовао. У 2007. години Неђин голуб је наступао на седам стаза и то у Прешеву три пута, Босилеграду два пута, Нишу и грчком граду Рапсани по једном и свеукупно је прешао 2663 километара. У овој години Неђин љубимац је био још успешнији.

Наступајући на стазама од грчког града Рапсани три пута, Прешева два пута, Краљева, Алексинца и Љига, голуб писмоноша из Шида је непогрешиво стигао на своје одредиште преваљујући укупно 3066 километара. Тај резултат га је и избацио у сам врх голубова писмоноша у Србији и обезбедио му место у државној репрезентацији, која ће наступати на предстојећем европском првенству у Дортмунду. Богдановић зато са правом очекује да судије и званичници на предстојећем европском првенству доделе његовом голубу писмоноши највише оцене, јер је судећи по свим резултатима које је до сада постигао, али и по изгледу, његов љубимац то и заслужио.