ПОВРАТАК ПОСЛЕ 96 ГОДИНА

После готово једног века паузе Србија је као земља поново добила част да наступи на највећој и најважнијој спортској смотри на свету. Први пут у миленијуму Србија ће као самостална држава заузети своје место на овом такмичењу, а по други пут у својој дугој историји.

НА ЛЕТЊИМ ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА У ПЕКИНГУ ДРУГИ ПУТ У СВОЈОЈ ИСТОРИЈИ СРБИЈА НАСТУПА КАО САМОСТАЛНА ДРЖАВА


Kuberten.jpg

После готово једног века паузе Србија је као земља поново добила част да наступи на највећој и најважнијој спортској смотри на свету. Први пут у миленијуму Србија ће као самостална држава заузети своје место на овом такмичењу, а по други пут у својој дугој историји.

Деби се догодио на петим летњим ОИ у Шведској 1912. године, када су Србију представљала двојица такмичара и то атлетичара - Душан Милошевић и Драгутин Томашевић. Милошевић је наступио у дисциплини 100 м, а Томашевић је трчао маратон, међутим, њихову наступи су били поприлично неуспешни, а нешто боље се није могло ни очекивати, с обзиром на услове у којима су се спремали и у којима су отишли на те Олимпијске игре.

Милошевић је наступио у осмој од 17 група, али је тек у Стокхолму заправо по први пут у свом животу видео како изгледају обележена стаза и спринтерице. Додатни проблем је био тај што је он при крају трке, односно на самом циљу пао у несвест, а лекари су касније утврдили да је отрован арсеном. После ових ОИ он се више није бавио атлетиком.

Што се тиче Томашевића, и његов наступ на овим ОИ је обавијен велом тајни, јер су га наводно током трке неки неидентификовани људи повукли са стазе у јендек и тек када су стазом прошли фаворити вратили су га, али је за њега трка била практично тада већ готова. У коначном поретку, он је трку завршио на 32. месту од 62 атлетичара.

Србија на првим модерним Олимпијским играма није имала такмичаре, али је имала представника на високом нивоу. Грчки краљ Ђорђе позвао је шефове околних држава, а на његов позив једини је одговорио краљ Србије Александар Обреновић. Српски монарх је путовање преко Отоманског царства прешао уз почасну пратњу коју је посоао султан, а кренуо је на пут 19. марта 1896. године према Јулијанском календару. Прва новинска најава било је дан касније објављено обавештење о том путу Србих новина, службеног листа Краљевине, да би исти лист 3. априла добио и први олимпијски извештај назван "Писмо из Атине". Текст није имао потписника, али се претпоставља да је то био српски отправник послова у Грчкој.

На Играма у пекингу Србију ће представљати 92 такмичара у 12 дисциплина, а заставу на свечаном отварању носи наша најбоља спортисткиња Јасна Шекарић, којој су ово шесте Олимпијске игре.

Србин на првим ОИ

На првим модерним ОИ учестовао је и један Србин, иако Србија званично није заузела своје место на такмичењу. Момчило Тапавица, пореклом из војводине, је под заставом Аустроугарске монархије наступио на овим ОИ и освојио бронзану медаљу у тенису.