Menu
RSS
A+ A A-

ЉУБА

Обележавајући ове године 62. годишњицу ослобођења Шида и већине места у општини, борци НОР као и остали учесници овогодишње прославе положили су венце и цвеће на спомен-гробље ослободиоцима Шида као и на другим спомен-обележјима из НОБ која се налазе у готово свим местима у општини.
  
Нажалост на једном од њих није било делегација које би положиле венце и сетиле се палих бораца бригаде "Италија" коју су сачињавали антифашисти и партизани из Италије.

Споменик италијанским партизанима се налази у селу Љуба а подигнут је 1979. године на 35. годишњицу пробоја Сремског фронта. Данашњим генерацијама мало је познато да је у завршним операцијама за ослобођење наше земље поред јединица Југословенске армије, Црвене армије и јединица Бугарске народне армије учествовала и бригада Италија која се налазила у саставу Прве пролетерске НОУ дивизије. Бригада Италија формирана је 29. октобра 1944. године од батаљона Гарибалди и Матеоти. На Сремски фронт бригада је кренула из Београда 23. новембра 1944. године и прво одредиште је било малено село Луг које се налази у самом седишту Фрушке горе. Десетак дана касније бригада креће заједно са осталим јединицама Прве пролетерске дивизије у операције које су се одвијале у рејону села Љуба, Матора шума и села Товарник. Након тога бригада Италија наступа преко села Томпојеваца да би се 19. децембра нашла у рејону села Берак које је у том тренутку било једна од најистуренијих линија на делу фронта од Дунава до Саве.
 
Након жестоких борби са немачким јединицама бригада Италија повучена је у село Беркасово где је остала до краја децембра 1944. године да би се већ 1. јануара 1945. године поново нашла на ранијим положајима где ће остати до 17. јануара. Након тога је једно време била принуђена да се врати у село Бингула да би 9. фебруара била пребачена у рејон села Шаренграда где ће на линији Опатовац - Вуковар сачекати пробој Сремског фронта који је уследио 12. априла 1945. године.
  
У току борби на Сремском фронту бригада Италија имала је 163 погинула борца од чега је велики део страдао управо у рејону села Љубе где им је 35 година касније и подигнуто спомен-обележје. Комплетан списак палих бораца бригаде Италија налази се у Алеји части која се налази не Спомен-обележју Сремски фронт код Адашеваца. Ранијих година војни аташеи амбасаде Италије у нашој земљи редовно су присуствовали прослави пробоја Сремског фронта где су одавали пошту палим борцима НОР на Сремском фронту међу којима се налазе и партизани из Италије.
 

Борачка организација у шидској општини и поред великих жеља нема могућности да током године посети више од 120 споменика и спомен-обележја из НОБ-а колико се налази на подручју општине и зато се и могло догодити да споменик партизанима из Италије ове јесени остане непосећен.