Menu
RSS
A+ A A-

ГОДИШЊИЦА УСТАНКА

У АДАШЕВЦИМА ОБЕЛЕЖЕН ЗНАЧАЈАН ДАТУМ ИЗ НОБ-а



ustanak.jpg

 

Прослави присуствовале и делегације Крагујевца и села Пилице


Пригодном свечаношћу која је одржана у недељу 24. фебруара у Адашевцима, обележена је 66. годишњица устанка народа западног Срема.

Иако је Народноослободилачки покрет у Срему отпочео са Устанком одмах након окупације Југославије (април 1941. год), 26. фебруар 1942. године узима се као датум када су припадници НОБ-а на подручју Срема почели са значајнијим војним акцијама и пружањем отпора силама фашизма. Бројни учесници Адашевачког устанка постали су касније истакнути првоборци и народни хероји, као и команданти прослављених партизанских јединица.


Свечаност је отпочела полагањем венаца на споменик палим борцима и жртвама фашизма у Адашевцима. Венце су положили: делегације општине Шид и СУБНОР-а Шид, ПО СУБНОР-а Војводине, градског одбора СУБНОР-а Крагујевац, борачка организација из села Пилице (Република Српска), Месна управа Адашевци, Месни одбор СУБНОР-а Адашевци, представници Општинских одбора СНС-а и СПС-а и одред извиђача Лазар Бибић из Шида.


Након тога у ОШ Вук Караџић Адашевци, ученици и наставници ове школе за све учеснике прославе приредили су пригодан програм. Затим је Сава Рошић  председник ОО СУБНОР-а Шид уручио је захвалницу ОШ Вук Караџић за допринос у неговању традиције НОБ-а.

Потом су се учесницима прославе пригодним речима обратили Мита Аврамов председник општине Шид, Сава Рошић председник борачке организације у шидској општини, као и гости из Крагујевца и Пилице. Говорећи о значају НОБ-а као и неговању традиција НОР-а генерал Живомир Смиљковић  изразио је жељу за успостављање сарадње између Крагујевца и Шида у свим областима живота и рада. Том приликом генерал Смиљковић позвао је председника општине Шид Миту Аврамова да заједно са делегацијом наше општине ускоро посете Крагујевац.