Menu
RSS
A+ A A-

ДРЗНИЦИ ОТИМАЈУ СРПСКО КОСОВО

У ШИДУ ОДРЖАН ВЕЛИЧАНСТВЕН МИТИНГ ПОДРШКЕ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У САСТАВУ СРБИЈЕ
ФИНАЛЕ ЈЕДНОГ ЗЛОЧИНА: ДРЗНИЦИ ОТИМАЈУ СРПСКО КОСОВОmiting.jpg

 

У име СПС народу се обратио Светозар Шолаја, подсетивши да су пре 15 дана светски моћници кренули у финале једног злочина, отимању туђе земље.


- Они су се дрзнули да отму српско Косово. Туђе никада нисмо хтели, а своје увек бранимо. Тамо је наша духовност, бројни манастири, цркве и светиње, Косово је срце Србије и тако ће остати - закључио је Шолаја.


У име СНС Марко Бајић је навео да је тренутна ситуација пример како једна сила решава питање Косова и напоменуо да ми је тренутна ситуација пример како једна сила решава питање Косова и напоменуо да ми то нећемо дозволити, а да ће борба трајати годинама уз употребу правних средстава и уз посебно доста упорности.


У име СНС Марко Бајић је навео да је тренутна ситуација пример како једна сила решава питање Косова и напоменуо да ми то нећемо дозволити, а да ће борба трајати годинама уз употребу правних средстава и уз посебно доста упорности.


У надахнутом обраћању књижевник и културни стваралац Светислав Ненадовић  подсетио је на војничке дане у Пећи и косовске божуле, као и да су годинама Албанци ширили лажну мит о томе да су Срби наводно окупатори.


- Стално су ширили причу о својој наводној угрожености и јављали су се бројни фалсификатори историје, а све са циљем отцепљења Косова уз помоћ светских моћника Солане, Ахтисарија, Карле дел Понте и других. Косово је српско срце и душа и не треба нам Европа без Косова - поручио је Ненадовић.


Професор Душан Лукић је у свом обраћању подсетио на речи Достојевског "тиранија је навика, која се претвара у потребу", додајући да је отимање туђег патетика која прераста у иронију и да је у 20 веку проливено доста крви.

- Косово није само 15 посто територије већ много више и тамо је вођена највећа битка за одбрану хришћанства, тамо су наше вредности Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, Високи Дечани и многе друге светиње. Данашње генерације стоје пред задатком да врате КиМ у састав Србије, а нисмо само у свету и протести су широм света. Надајмо се да ће Србија ускоро поново бити целовита - рекао је проф. Лукић.


Митинг је увеличала и певачка група СКУД "Свети Сава" која је одпевала "Песму косовских јунака" и "Ој Косово, земљо моја вољена". По завршетку митинга, грађани су организвоано кренули Карађорђевом улицом до цркве Св. оца Николаја где је служен Молебан.


moleban.jpg

ПОРУКА МЛАДИХ
У име младих присутних се обратила Снежана Ђурић, ученица четвртог разреда Гимназије "Сава Шумановић" која је навела да млади протестују на овај начин против неправде која је учињена.
- Ми то чинимо речима и то речима подршке јер нећемо да ћутимо, а многи кроз историју су ћутали када нису смели ћутати. Насилници ће се кад-тад уплашити свог лика у огледалу. Поручујемо да деца, ученици и студенти на КиМ неће бити сами - рекла је Снежана Ђурић.