Menu
RSS
A+ A A-

ОРКЕСТАР БРАЋЕ ЛАБОШ

ТРАДИЦИЈА ЈЕДНЕ ШИДСКЕ ПОРОДИЦЕ ТРАЈЕ ВИШЕ ОД ПОЛА ВЕКА
У СВОЈОЈ БОГАТОЈ ЕСТРАДНОЈ КАРИЈЕРИ БРАЋА ЛАБОШ НАСТУПАЛА СУ У БРОЈНИМ МЕСТИМА НЕКАДАШЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ


labos.jpg

 

 

Већ више од пола века на естрадној сцени налазе се браћа Илија, Звонко  и Данијел Лабош  из Шида. Златно доба бројних оркестара у којима су наступала тројица браће Лабош биле су шездесете и седамдесете године прошлог века. Почеци су везани за наступе у Ватрогасном дому и Руском Двору у Шиду далеке 1957. године, заједно са Владом Левинским  и Звонком Мајером  а касније ће уследити одласци у бројне градове широм бивше Југославије.


Према речима Илије Лабоша највеће успехе имали су током боравка у Босни и Херцеговини. Травник, Оџаци, Кладањ, Тешањ, Доњи Вакуф, Дервента, Јабланица, Почитељ, Завидовићи и готово сва насеља на подручју данашњег дистрикта Брчко била су само нека од места у којима су ови врсни музичари са ових простора заједно са Милом Пештерцом  (хармоника) оставили дубок траг.

Оркестар браће Лабош наступао је и у бројним местима на Јадранском мору Каштелима, Сплиту, Макарској... Али исто тако и у чувеној шидској кафани Чубура, као и у Илоку у хотелу на Дунаву. Учествовали су и на бројним фестивалима а највећи успех су постигли на музичком фестивалу који је одржан у Брчком.


- Љубав према музици усадио ми је мој стриц Мишко Лабош од кога сам највише научио. Завршио сам нижу музичку школу и определио се за саксофон и кларинет који траже префињеност и осећај, и верујем да сви они који су имали прилике да ме слушају, заједно са мојом браћом, али и са другим члановима нашег оркестра, носе лепе утиске - каже Илија Лабош коме је у овом тренутку главна преокупација остварење ткз. естрадне пензије.


Од тројице браће Лабош у овом тренутку једино је активан Звонко који наступа у Дувачком оркестру Шидски трубачи док су се Илија и Данијел повукли са естрадне сцене. Штета, јер иако су у годинама уверени смо да би у данашњим генерацијама имали шта да покажу.