Menu
RSS
A+ A A-

ФУДБАЛ ИГРАЛИ СРЦЕМ

ЈАКОБ ОКРУГИЋ ИЗ МОРОВИЋА НЕКАДА АКТИВНИ ФУДБАЛЕР ФК "ЈЕДИНСТВО"


Јакоб Округлић

У свет фудбала Јакоб Округић из Моровића, закорачио је далеке 1952. године као 16-годишњи младић и играо за ФК "Јединство" на месту центархалфа. Прича чика Јакоб како се тада играло на аматерској основи и искључиво из љубави и срцем.

- Нити је пара било, нити је неко од нас мислио на новац. За нас је тада била велика част играти за свој клуб, имали смо праве кожне лопте и лепе дресове. Морам рећи да ми тада нисмо толико ни тренирали, јер је свако од нас имао неки свој редован посао, па онда када се стигне, ишло се на тренинг и на утакмице - прича Јакоб Округић, кога су популарно звали Јаша.

"Јединство" се такмичило у Сремској лиги па се на гостовања путовало возом и аутобусом, а ако су била гостовања у оближњим селима, ишло се, каже, и на запрежним колима. Јаша се сећа да је једном отишао на гостовање и бициклом. По његовим речима, на утакмице су долазили као навијачи углавном старији људи, док су млади ишли на игранке, а посебно наш саговорник истиче да тада није било неспортског понашања на терену, нити међу навијачима.

Добро памтили своју прву утакмицу, а екипу је тада водио Ђорђе Грозданић. Играло се у гостима у Вишњићеву.
- Добро памтим да је била слава Свети Никола 22. маја. Грозданић ме одредио као 11. играча и победили смо "Хајдук" са 2:1. Сви смо били пресрећни због победе, поготово што смо играли у гостима, па још за славу. Ја сам тада имао 16 година - сећа се Округић.

Играо је Јакоб фудбал активно све до 1965. године, а онда је окачио "копачке о клин", јер му породичне и радне обавезе више нису остављале довољно времена, да се посвети фудбалу. По занату је био колар и требало је доста радити, али је љубав према фудбалу, остала до данашњих дана. Истина, данас ретко оде на стадион, а са фудбалом највише "другује" захваљујући телевизијским преносима.