Menu
RSS
A+ A A-

ХЕРОЈИ НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ

ОБЕЛЕЖЕНА 63. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

 

delegacija_venac.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На спомен-обележју "Сремски фронт" у суботу 12. априла, пре више хиљада грађана, бораца и њихових потомака, обележена је 63. годишњица пробоја Сремског фронта, једне од највећих битака на југословенским просторима у току Другог светског рата, када је у завршним операцијама за ослобођење земље од фашизма, погинуло 13.500 бораца народно ослободилачке војске, хиљаду припадника Црвене армије, 623 припадника бугарске армије и 163 борца италијанске бригаде.

Полагањем венаца, почаст погинули су одале делегације Владе Републике Србије, Војске Србије, АП Војводине, општине Шид на челу са председником Митом Аврамовом, а у делегацији су били Миле Стевановић, заменик председника Миланка Воркапић, председница СО Шид и Ромко Папуга, начелник општинске управе, затим представници амбасаде Руске Федерације, Републике Украјине и Белорусије, СУБНОР Србије, Војводине, Хрватске, Македоније и Републике Српске, делегација СПС на челу са Ивицом Дачићем, као и бројне друге делегације и појединци. Потом је почасни вод Војске Србије испалио почасне плотуне.

Обраћајући се присутнима, председник Општине Шид Мита Аврамов је рекао да овај скуп представља одавање почасти истинским херојима, који су у темеље отаџбине уградили своје животе, те да нам то даје право да одлучујемо о својој судбини.

- Међутим, белосветски моћници су нам отели Косово и још траже да се на томе захвалимо, а ко би то учинио, нуде му ценовник издаје. Смоћи ћемо снаге да се изборимо и са тренутном окупацијом и не треба сумњати да ће доћи дан да поразимо лажну НАТО творевину, али и да изведемо поуку, колика је била цена слободе - рекао је између осталог председник Мита Аврамов.