Menu
RSS
A+ A A-

НЕМА ИСТОРИЈСКОГ ЗАБОРАВА

ОБЕЛЕЖЕНА 63. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

st16_veterani.jpg

У име Владе Србије, говорио је Војислав Брајовић, министар културе, подсетивши да се слобода рађала од Беле Цркве 1941 године до пробоја сремског фронта 1945 године те да ће Други светски рат остати упамћен по злочинима, геноциду и разарањима.

st16_ministar.jpg

У име преживелих бораца, говорила је народни херој Даница Милосављевић, учесница легендарне битке, подсетивши да су жестоке борбе вођене од 23. октобра 1944 године до 12. априла 1945 године на простору између Саве и Дунава  у питомој сремској равници.

vlada_venac.jpg

- Херојски је сламан отпор веома јаког непријатеља и пробијено је седам добро утврђених непријатељских одбрамбених линија, а у јануару 1945 борце на сремском фронту је посетио друг Тито, охрабрио их и одао им признање на херојском држању. Нашим успесима се дивио и савезнички фелдмаршал Александар који је посетио фрон и похвалио успехе партизанске војске. Имали смо славне команданте, генерале Пеку Дапчевића и Милутина Морачу, који је командовао самим пробојем фронта - рекла је Даница Милосављевић.

st16_orkestar.jpg

У уметничком програму, наступили су Академски хор Шпанац из Београда, те драмски уметници Михајло Јанкетић, Соња Јауковић, Лепомир Ивковић и Небојша Кундачина, као и оперски уметник Живан Сарамандић и солиста на храмоници Тоша Елезовић. Режисер уметничког дела програма је био Јован Ристић. Свечаност организовали Министарство рада и социјалне политике и Министарство одбране Владе Републике Србије, републички одбор СУБНОР и СО Шид.

st16_ladjar.jpg