Menu
RSS
A+ A A-

ПЕТОЧЛАНА ПОРОДИЦА УСКОРО У НОВОЈ КУЋИ

ОПШТИНСКО ПОВЕРЕНИШТВО ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

 Уз помоћ италијанске хуманитарне организације ИНТЕР СОС, општине Шид и месне управе Привина Глава петочлана породица Милке Клисурић из Баљак ускоро ће се уселити у нову кућу

petoclana-kuca.jpgДа се и у овим ни мало лаким временима може пронаћи простор да би се помогло избеглим и расељеним лицима из Хрватске и БиХ који су уточиште пронашли у Србији, говори и пример Милке Клисурић из села Баљци општина Дрниш у Хрватској. Ова породица као и на хиљаде других је средином деведесетих година прошлог века напустила своје огњиште након акције хрватских редарственика и војске у ратној операцији "Олуја", да би се након тога са својом породицом скрасила на подручју шидске општине. Не треба посебно напомињати кроз које је све тешкоће и проблеме претходних година наилазила ова жена.

Срећа им се осмехнула више од једне деценије касније захваљујући Општинском повереништву за избеглице, италијанској хуманитарној организацији ИНТЕР СОС и општини Шид. Наиме Општинско повереништво је предложило италијанској хуманитарној организацији да заједничким снагама реше питање ове породице. Месна управа Привина Глава је обезбедила плац за кућу, општина Шид је платила трошкове прикључка електричне енергије док су хуманитарци из Италије обезбедили сав грађевинске и остали материјал за градњу куће. Ни породица Милке Клисурић није седела скрштених руку јер су сами обезбедили односно припремили темеље за свој будући дом. Све је то било довољно да се Милка са својим сином, снахом, ћерком унуком ускоро нађе у новоизграђеној кући чиме ће ова породица решити најважније животним проблем.

Истичући овај пример као образац за сличне пројекте општински повереник за избеглице у Шиду Ивица Јовић је истакао да ће повереништво на чијем је челу као и општина Шид и у наредном периоду на исти начин покушати да реши питање и других породица које траже смештај. "Италијанска хуманитарна организација је спремна да учествује у нашом пројектима. Посебно када види да се и локална самоуправа ангажује на тим питањима. Зато ћемо у наредном периоду на исти начин решити питања других породица које се такође као и породица Клисурић налазе у тешкој ситуацији. Биће то по сличном моделу. Општина односно месне управе ће обезбедити плацеве, односно уплатити прикључке за струју и воду а хуманитарне организације из више европских земаља ће обезбедити сав неопходна материјал за градњу нових кућа за избегла и расељена лица која се налазе на подручју наше општине", истакао је у разговору за наш лист Ивица Јовић општински повереник за избеглице у Шиду.


Уз помоћ италијанске хуманитарне организације, месне управе Привина Глава, општине Шид и повереништва за избеглице до крова над главом