Menu
RSS
A+ A A-

ПАРТИЗАНСКИ НЕЗАБОРАВ

НА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈУ ДЕБРЊА ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА БИТКЕ

На свечаној седници општинског СУБНОР-а додељене захвалнице и признања

Детаљ са прославе 66. Годишњице битке на Дебрњи

Уз присуство преживелих бораца НОР, бројних делегација СУБНОР на челу с председницима борачких организација Србије и Војводине Славком Поповићем и Радетом Кевићем, општинским СУБНОР Шид и представницима месних борачких организација из Јамене, Вишњићева, Адашеваца, Привине Главе, Ердевика, Моровића и других места, делегације СПС, бројних грађана и гостију у недељу 12. октобра на Спомен-обележју Дебрња на путу Јамена - Моровић свечано је обележена 66. годишњица битке на Филиповом путу.

Говорећи о значају ове битке у којој су сједињене партизанске јединице састављене од сремских и источно-босанских партизана извојевале победу у једној од највећих битака у Другом светском рату на овим просторима, председник ОО СУБНОР-а Шид Сава Рошић је између осталог истакао.

"Ова победа поред војничког успеха имала је и вишеструки значај за развој НОП-а на просторима Срема. Победа сремских и источно-босанских партизана снажно је одјекнула широм Срема и источне Босне и имала је велики удео у распламсавању Народноослободилачке борбе у овом делу наше земље а и шире".

Потом се присутнима обратио председник Покрајинског СУБНОР-а Раде Кевић истичући да преживели борци НОР-а са великом пажњом и пијететом обележавају годишњице битака у којима су њихови другови оставили своје животе за слободу своје отаџбине. На свечаном делу седнице генерал Славко Поповић, народни херој и председник Републичког СУБНОР-а између осталог се осврнуо и на најновија дешавања "Сведоци смо да се управо ових дана појављују снаге које величају нацизам и фашизам.

Србија то не сме дозволити јер су њени темељи између осталог ударени у антифашистичкој борби у којој је српски народ заједно са остлаим народима бивше државе дао највеће жртве. "На крају свечане седнице бројним појединцима и установама уручене су награде и признања за успешну сарадњу у неговању традиција НОР-а и ослободилачких ратова Србије.