Menu
RSS
A+ A A-

СПОМЕН-ПЛОЧА ЗА ФАМИЛИЋЕ

МОЛОВИН - ЉУБА


spomenik-familici.jpg

 У Моловину ће бити откривена спомен-плоча чувеним ромским музичарима док ће у Љуби бити обновљен споменик италијанским партизанима

Овогодишња прослава обележавања 64. годишњице ослобођења Љубе и Моловина села у шидској општини биће и прилика да се у овим местима открију спомен-плоче и обнови споменик из НОБ-а.

Након иницијативе СУБНОР-а Шид да се у Моловину открије спомен-плоча чувеној породици Фамилић, председник месне управе у овом фрушкогорском селу Никола Субић је уз помоћ својих сарадника и покрајинских и општинских институција и организација успео да обезбеди средства као и простор на коме ће 4. децембра ове године бити откривена спомен-плоча некадашњим становницима овог села чувеним Фамилићима који су у лето 1942. године одведени у злогласни логор Јасеновац одакле се нису никада вратили.

Према доступним подацима тада је одведено близу сто припадника ове фамилије од којих су већина били чувени музичари који су пре Другог светског рата свирали широм бивше Краљевине Југославије. Заједно са још неколико хиљада родољуба Срема у злогласној усташкој акцији познатој као "Сремско крваво лето" Фамилићи су најпре одведени у Сремску Митровицу одакле су упућени у Јасеновац, један од најстрашнијих концентрационих логора у Европи где су сви и страдали.


И док ће Моловинци обновити сећање на своје трагично страдале мештане у селу Љуба ће бити обновљен споменик италијанским партизанима који се налази у самом центру села. Споменик који је подигнут 1979. године на 35. годишњу ослобођења овог места посвећен је батаљону Гарибалди који се налазио у саставу италијанске бригаде "Италија" која је 1944. и 1945. године учествовала заједно са југословенским партизанима и Црвеном армијом и осталим савезничким снагама у операцији Сремски фронт.

Тада је од јесени 1944. године па до пролећа 1945. године у региону села Љуба погинуло близу 50 италијанских партизана који су се налазили у бригади "Италија" која је формирана 1943. године након капитулације Италије и која је након тога учествовала у бројним биткама за ослобођење некадашње Југославије.

Према речима Јанка Топољског председника Месне управе у Љуби очекује се да ће поред представника борачких организација, јавних и културних радника овој свечаности присуствовати и представници амбасаде Италије у нашој земљи који су ранијих година често присуствовали сличним прославама којима су обележаване значајне годишњице из времена антифашистичке борбе у току Другог светског рата.