Menu
RSS
A+ A A-

ПРИСУСТВОВАЛИ ВЕЛИКОМ ШКОЛСКОМ ЧАСУ У КРАГУЈЕВЦУ

БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА АДАШЕВЦИ



kadinjaca.jpg

 

У Крагујевцу је 21. октобра 2008., у Шумарицама одржан традиционални Велики школски час посвећен сећањима на крвави октобар 1941. када су фашистички окупатори, потпомогнути издајницима, починили, људском уму несхватљив злочин геноцида над српским народом, када су стрељали више хиљада шумадијских домаћина, радника, сељака, интелектуалаца, православних свештеника, а међу њима 300 ђака и 18 њихових професора.


Чланови борачке организације из Адашевца традиционално сарађују са борачком организацијом Крагујевца, а пријатељство је започето на СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈУ СРЕМСКИ ФРОНТ, приликом посете бораца овог лепог града из срца Шумадије месту посвећеном јунацима палим на последњем великом ратишту у Другом светском рату.


Борци из Адашевца положили су венце на споменик херојима који се налази у центру Крагујевца и на споменик стрељаним родољубима у Шумарицама. Шумарице су једно од најтужнијих места на планети. На том месту, страшном стратишту, најгори део људског рода желео је да оствари монструозни план уништавања традиције и будућности једнога народа.

Убијани су: часне старине, интелектуалци-памет народа, домаћини, радници и сељаци - хлеб народа, православни свештеници - духовни пастири народа, професори - учитељи народа и ђаци - будућност народа.


Хиљаде, највећим бројем младих људи, посетило је и ове године хумке невиних жртава, поклонило се њиховим сенима и у немом мимоходу положило венце и цвеће на места где је проливена крв страдалника.


Шумарице су сећање и опомена. Сећање не сме никада да избледи, а опомена мора подсетити ствараоце зла да и сами могу бити жртве своје монструозне замисли.