Menu
RSS
A+ A A-

СЛОБОДА НИЈЕ ИМАЛА ЦЕНУ

У ШИДУ И МЕСТИМА ОПШТИНЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА 64. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА


 Поред свечаног полагања венаца и цвећа на споменике палим борцима у Шиду, Беркасову, Ердевику, Соту и Љуби, у Моловину откривена спомен-плоча ромској породици Фамилић и другим жртвама фашизма

polaganje-venaca.jpg

Бројним свечаностима које су организоване протекле недеље у више места у шидској општини, свечано је облежена 64. годишњица ослобођења Шида, Ердевика, Моловина, Беркасова, Љубе и Сота. Свечаности су најпре одржане у четвртак 4. децембра у Ердевику и Моловину, где су месне организације СУБНОР-а, Месне управе и школске установе у овим местима пригодним програмима, обележили годишњице ослобођења ових места.

У Моловину је поред полагања венаца и цвећа на гробнице палих бораца и жртава фашистичког терора, свечано откривена спомен-плоча чувеној ромској породици Фамилић, чијих су 95 чланова одведени у злогласни логор Јасеновац, где су и страдали. Поред њих на плочи се налазе и имена осталих мештана Моловина, који су страдали у погрому за време Другог светског рата. Како су истакли приликом откривања спомен-плоче председник општине Шид Миленко Дабић и директор канцеларије за инклузију Рома у Војводини, Душко Јовановић, овим чином мештани Моловина и шидске општине на достојанствен начин су обележили сећање на страдале Фамилиће, који су у лето 1942. године одведени у злогласни логор, Јасеновац, где су заједно са још неколико стотина хиљада родољуба окончали свој живот на најстравичнији начин.

predsednik-venac.jpgИстог дана у Ердевику и Соту су такође одржане пригодне свечаности, поводом обележавања 64. одишњице ослобођења ових места у току Другог светског рата. Положени су венци и цвеће на споменик палим борцима и жртвама фашизма и евоциране успомене на дане када је овај део Срема, био поприште једне од највећих битака за коначно ослобођење земље.

Дан касније у петак 5. децембра, свечаности су одржане у Љуби и Беркасову. Мештани Љубе најзападнијег села у шидској општини су положили венце на споменик палим борцима НОР-а, где се присутнима обратио председник СО Шид, Живко Трбук, али и на споменик италијанским партизанима из легендарне бригаде "Гарибалди", који су зиме 1944/45. године пали у првим борбеним редовима у току операције Сремски фронт о чему је говорио председник борачке организације у шидској општини Сава Рошић. Након тога ученици подручног одељења ОШ Сава Шумановић у Љуби, заједно са својим наставницима извели су пригодан програм посвећен овом датуму. 

ПРИЈЕМ ЗА БОРЦЕ

Свечаности поводом обележавања 64. годишњице ослобођења Шида, отпочеле су у суботу 6. децембра на градском гробљу у Шиду, где су бројне делегације из општине, Покрајине и Републике, положили венце и цвеће на споменик палим борцима за ослобођење Шида, након чега је одржан парастос ослободиоцима Шида и осталих места у општини. Говорећи о значају овог датума, председник Општинског одбора СУБНОР-а Шид, Сава Рошић је нагласио да сећање на пале борце никада не сме да избледи. "Оно што су они дали на олтар домовине је највише и најсветије. Дали су своје младе животе, јер већина погинулих бораца у току ослобођења Шида и других места у општини, једва да су имали нешто више од двадесет година. Зато је сећање на њих уједно и наша дужност и обавеза да се у свакој прилици и са дужном пажњом и поштовањем, односимо према њиховом делу и њиховој жртви", истакао је Рошић.

Спомен-плоча Фамилићима у МоловинуНакон тога у сали општине Шид, приређен је пријем за борце НОР-а, као и остале госте, који су учествовали на овогодишњој прослави. Говорећи о значају овог датума у новијој историји Шида и других места, заменик председника општине Шид, Срђан Малешевић је у пригодном обраћању између осталог истакао: "Наша локална самоуправа поклања велику пажњу обележавању значајних датума из наше новије историје, где свакако спада антифашистичка борба народа овог краја, који је дао велике жртве за ослобођење своје земље", нагласио је Малешевић. Потом се присутнима обратио генерал Славко Поповић, председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, који је још једном истакао да се обележавањем ових датума и сећањем на погинуле ослободиоце на достојанствен начин одужујемо свима који су дали своје животе за слободу своје земље. "Нажалост у последње време смо сведоци неких појава, где се жели умањити значај наше земље у току антифашистичке борбе. у темељима нове српске државе, између осталог је и антифашизам. Жртве које је наша земље дала у току НОБ-а међу највећима су у свету. Зато појаве фашистичких симбола и фашистичке идеологије, треба на време спречити, јер су оне директна негација свега онога што је наш народ дао у току Другог светског рата", нагласио је Поповић.

Обележавање годишњице ослобођења у ЉубиНа свечаној седници Општинског одбора СУБНОР-а додељене су плакете и захвалнице Покрајинског и Општинског одбора СУБНОР-а. Покрајинске захвалнице су добили: Гавра Винчић, Илинка Недић, Душко Петрић, Јован Бибић и Небојша Суботић.

Захвалнице општинске борачке организације су добиле Месне управе у Соту, Љуби, Моловину, Ердевику, Беркасову и Вишњићеву.

ДОДЕЉЕНА ШЕСТОДЕЦЕМБАРСКА НАГРАДА

На свечаној академији која је одржана у суботу у Дому културе у Шиду, свечано су додељене овогодишње шестодецембарске награде. Највеће друштвено признање општине Шид добили су: Славица Враничић, директор Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" у Шиду, Гавра Винчић, учесник НОБ-а, Драгица Неговановић, радник Месне управе Илинци и Стонотенисерски клуб "Партизан" из Шида.

Награде је уручио заменик председника општине Шид, Срђан Малешевић, а у име награђених захвалила је Славица Враничић. Након тога, одржан је пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовали: познати оперски певач, Оливер Њего, тамбурашки оркестар Дома младих у Шиду и пијанисткиња Невена Живковић.

Достојанствено обележена годишњица ослобођења Шида и неколико места у општини