Menu
RSS
A+ A A-

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ - И ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ШИДА

dobitnici-nagrade.jpg

У Дому културе, 6. децембра увече, одржана је Академија поводом Дана ослобођења Шида која је почела химном Боже правде коју је отпевао Оливер Њего, оперски уметник из Београда. У обраћању присутнима, Живко Трбук, председник СО Шид је изразио понос и поштовање према суграђанима који су дали животе за слободу пре 64 године.


- Жртве не смемо заборавити и као што им одајемо почаст сада после 64 година живота у слободи, одаваћемо почаст и убудуће. Морамо водити рачуна и о томе шта ћемо оставити будућим генерацијама. Имамо природна богатства која морамо искористити, а такође ставити акцент на европске вредности. Морамо обезбедити више производних погона, гасификацију, изградњу обилазнице и много више задовољства свима нама до обележавања следећег Дана ослобођења града - рекао је између осталог председник Живко Трбук и честитао Дан ослобођења.


Као и сваке године и овога пута су додељене награде "Шести децембар" највише општинско признање које су добили Славица Варничић, директорка Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" Драгица Неговановић, матичарка из Илинаца, Стонотенски клуб "Партизан" као и Гавра Винчић, пензионер и учесник НОБ-а из Шида. Признања им је уручио Срђан Малешевић, заменик председника Општине Шид. У име награђених, пригодним цитатом из стваралаштва Иве Андрића, захвалила је Славица Варничић.


Поводом Дана ослобођења Шида, Културно-образовни центар је расписао конкурс на тему "Мој град" за ученике основних и средњих школа. У категорији ученика од првог до четвртог разреда прво место је освојио Марко Галоња ученик трећег разред ОШ "Сремски фронт" друго место је освојила Милана Мишић ученица трећег разреда ОШ "Сремски фронт" а треће место је припало Наташи Хован, ученици трећег разреда такође ОШ "Сремски фронт". У категорији од петог до осмог разреда, прво место је освојио Растислав Ђерчан, ученик седмог разреда ОШ "Сремски фронт", друго место је припало Надежди Миљановић, такође ученици седмог разреда поменуте школе, а треће место је припало Сифији Ластић, ученици седмог разреда ОШ "Сремски фронт". У категорији средњих школа, најбољи рад је написала Дуња Ждињак, ученица четвртог разреда Гимназије "Сава Шумановић". Друго место је припало Александру Обрадовићу, а треће Ивани Глувња, ученицима четвртог разреда Гимназије. Првонаграђенима је припала награда одлазак у Планетаријум и Музеј ваздухопловства у Београду док ће остали награђени добити пригодне поклоне. Присутни су имали прилику да чују рад Дуње Ждињак који је прочитала њена сестра Јована.


У музичком делу академије који је имао висок уметнички ниво, наступио је Дечији тамбурашки оркестар Дома младих односно КОС-а под управом професорице Зорице Опачић. Посебну пажњу је привукао оперски уметник Оливер Њего који се бираним репертоаром у сарадњи са пијанисткињом Невеном Живковић, која га је пратила представио публици. Њего је отпевао песме "Крадем ти се" Наполитанском песмом, затим песмом "Цветале су беле хризантеме" за коју је рекао да је посвећена руским борцима те да је то била омиљена песма Достојевског. Дамама је посветио песму "Руже су процвале" а највише аплауза је добила арија "О соле мио". Кроз програм, посетиоце је веома успешно и лежерно водио Милан Тубић тако да би се могло рећи да је то још једна веома успешна академија која се разликовала од стереотипних програма које смо донедавно гледали.