Menu
RSS
A+ A A-

НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ СТАРОМ БОРЦУ

Гаврило Винчић, добитник децембарског признања


malesevic-gavra.jpg

Општински одбор СУБНОР Шид предложио је за овогодишњег добитника Децембарске награде свог дугогодишњег члана Гаврила Винчића. Предлог је усвојен на основу достављеног образложења у ком стоји да је Винчић већ 62 године активан члан СУБНОР и РВИ. Дао је велики допринос на чувању и неговању традиција НОР и других ослободилачких ратова Србије и чувању и заштити споменика и спомен обележја НОР на територији општине Шид.

А животни пут деда Гавре, како га од милоште многи зову, започео је у Моловину 12. јуна 1926. године. Након завршетка основне школе у свом родном месту одлази на изучавање трговачког заната у Илок, где остаје да ради до почетка Другог светског рата. У партизанске јединице одлази 1943. године. Као борац и руководилац Седме и Девете војвођанске бригаде обавља одговорне дужности, како у командном саставу, тако и у политичким активностима.


- Као млад, изузетно храбар и добар организатор више пута је унапређиван и одликован, између осталог, Орденом заслуга за народ са сребрним венцем првог реда, Медаљом за храброст и другим одликовањем. У борбама НОР два пута је рањаван, по завршетку рата као инвалид шесте групе, демобилише се у чину потпоручник - стоји у образложењу предлога за награду.

У Моловин се враћа 1945. године где ради као омладински руководилац и пословођа продавнице. У Шид долази 1949. године и ради у сремском срезу земљорадничких задруга на дужности инспектора контроле роба. У трговинској струци остаје све до пензионисања 1983. године.