Menu
RSS
A+ A A-

ДИЈАГНОЗА У КОЛОРУ

У ДОМ ЗДРАВЉА У ШИДУ СТИГЛА НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА



medicina.jpg

 

 

 

 

 

У Дом здравља у Шиду, стигла је нова медицинска опрема вредна око осам милиона динара, а по значају се свакако издваја ултразвучни апарат са кардио и линеарном сондом за ултразвучну неинванзивну дијагностику срчаних обољења и обољења крвних судова главе и врата.


 - У народу је овај апарат познат као "колор-доплер" који омогућава да се направи колор сигнал како би се утврдила тачна дијагноза болести срца и крвних судова. Апарат је марке "тошиба немио" и надам се да ћемо до краја месеца почети са рутинским радом са пацијентима уз обезбеђивање одређених техничких предуслова - истиче др Никола Крмек, шеф Интернистичке службе.


Такође, дознајемо и да холтер ЕКГ апарат омогућује непрекидно снимање електронских активности срца током 24 сата, што уз накнадну анализу омогућава да се квалитетније дијагностикује поремећај рада срца, превасходно ритма, проводљивости, али и болест крвних судова, срчаног мишића и срчане овојнице. Реч је о једном од најмодернијих апарата.


Холтер апарат притиска, 24 сата мери крвни притисак у одређеним временским терминима и даје податке о кретању вредности крвног притиска, везано за одређени период дана и активности којима је човек изложен и омогућава прецизну дијагностику и лечење повишеног крвног притиска.


- Такође смо добили и дентални рендген апарат, а треба ускоро да нам стигну још два ЕКГ апарата и један ће бити у Ердевику, а други на педијатрији у Шиду. Све ће нам то омогућити да пружамо још бољу и квалитетнију здравствену заштиту - наглашава др Светозар Манојловић, директор Дома здравља.