Menu
RSS
A+ A A-

СНИМАК ЛЕЧИ ПЛУЋА

ШТА СУ ПОКАЗАЛИ РЕЗУЛТАТИ ФЛУОРОГРАФИСАЊА ЖИТЕЉА НАШЕ ОПШТИНЕ ПРЕ ГОДИНУ ДАНА

 

st4_doktor.jpg

 

Акција флуорографисања житеља наше општине коју је у пролеће 2007. године спровео Институт за плућне болести из Сремске Каменице, показала је пораст плућних обољења  али и допринела да се болест у раном стадијуму успешно излечи. Какви су резултати поменуте акције, разговарали смо са др Мирославом Вукомановићем,  специјалистом за плућне болести у Диспанзеру за плућне болести Дома здравља у Шиду.

- Од укупног броја позваних пунолетних грађана, флуорографисању се није одазвало 10 - 20 посто, а само месец дана после спроведене акције, из Института у Сремској Каменици су почели да пристижу први резултати са сумњама на одређене промене на плућима и то је утврђено код 500 особа. Ми смо добили упутства са објашњењем о каквим се сумњама ради и о потреби да се изврше додатна рендгенска снимања и то смо радили према приоритету - објашњава др Вукомановић.

Прво су обрађени" случајеви где се сумњало на туберкулозу због опасности од зараза и од 100 случајева где је постојала сумња, болест се потврдила код две особе. За 200 особа су постојале сумње да имају тумор на плућима (бенигни или малигни), а промене су потврђене у 50-ак случајева. Ради се о особама преко 40 година живота, а највише преко 60 година и то код мушкараца пушача. Доста случајева је откривено у раној фази тако да је уследило успешно излечење.

- У таквим случајевима се раде нови рендген снимци и скенер грудног коша и у два случаја, код једне жене и мушкарца који су имали по 45 година, откривене су одређене промене. Прво се сматрало да су бенигне, а онда је установљено да су малигне и после месец дана они су оперисани и тако су им спасени животи. У питању је била самохрана мајка са двоје деце, што јасно говори о значају спроведене акције - истиче др Вукомановић.
Према његовим речима, 5 - 10 посто позваних лица се није накнадно јавило лекару, а касније је дошло 10. Код једне особе је откривен акутни пнеуматоракс јер му је пукла плућна марамица и та особа је имала проблеме месец дана, а захваљујући флуорографисању, то је откривено и касније успешно оперисано.СУМЊИВИ КАШАЉ

Готово две деценије на нашем подручју није спроведена акција флуорографисања становништва, а према мишљењу др Вукомановића, такве акције би требало спроводити сваких четири-пет година. - Први резултати из Сремске Каменице су нам стигли после месец дана, а било би добро када би се то још више убрзало у обради података. Сваки кашаљ који је дужи од три недеље захтева обавезно јављање лекару како би се урадио рентденски снимак. Превентива је најважнија и зато позивам грађане које се до сада из било којих разлога нису флуорографисали, да то могу учинити и сада - поручује др Мирослав Вукомановић.