Menu
RSS
A+ A A-

ПРОВЕРА НИВОА ШЕЋЕРА У КРВИ

ДРУШТВО ЗА БОРБУ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСАmerenje_secera.jpg

 

 

Април је проглашен месецом борбе против шећерне болести у Војводини. У оквиру програма и Друштво за борбу против дијабетеса у Шиду организовало је активности на простору локалне самоуправе.


Почетком месеца у Беркасову акцију провере шећера у крви и мерење крвног притиска обавила је медицинска сестра Петра Ждињак.  У дому пензионера у Шиду 16. априла омогућена је контрола крвног притиска, нивоа шећера у крви али и триглицерида и холестерола свим заинтересованим грађанима. Акцију су спровели активисти Друштва, медицински радници Гојко Крчмар, Сузана Томек  и Споменка Вулета  и стручни сарадник Даница Кузмановић.


Крајем марта на Изборној скупштини друштва за председника у наредном четворогодишњем периоду поново је изабран Гојко Крчмар,  а за секретара Вењамин Буљчик.


- Истакао бих добру сарадњу са члановима Удружења пензионера и Савеза инвалида рада у Шиду приликом организовања ових акција. Данас смо нашим пацијентима проверу здравственог стања обавили са новим, савременим апаратима. Ову прилику бих  искористио да подсетим да у нашем граду скоро да нема никог ко није у породици имао оболелог од шећерне болести, па зато позивам на учлањење у наше Друштво. Чланови Друштва за борбу против шећерне болести нису само оболели, већ и симпатизери и активисти. није битна чланарина, али је потребно да сваке године евидентирамо број чланова - присутнима је рекао Гојко Крчмар.


На петодневни симпозијум техничара и медицинских сестара на Тари боравили су и радници Дома здравља Шид који су том приликом представили и рад из области дијабетологије на подручју наше општине.


- У нашој општини регистровано је три хиљаде оболелих од шећерне болести, а 500 је на инсулину. У данашњој акцији прегледано је преко седамдесет пацијената - рекао нам је секретар Друштва Вењамин Буљчик.