У "Цвијети" дела Илије Босиља

1895–1972) биће отворена 10. 31....

Изложба Слике с Илијаде Илије Башичевића Босиља (1895–1972) биће отворена 10. октобра у београдском Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић". Сликар који се убраја међу најзначајније представнике домаће маргиналне или арт-брут уметности своја дела је сврставао у циклусе, а један од најпознатијих је Илијада, навели су организатори, а преноси Бета.

Изложбу која ће бити отворена до 31. октобра, а на којој ће бити представљено осамдесетак Босиљевих радова, отвориће министар културе Небојша Брадић.

Илија Башичевић Босиљ, отац историчара уметности Димитрија Башичевића Мангелоса, рођен је у шиду 1895. Бавио се земљорадњом до своје 62. године, кад му је држава одузела земљу. Прве гвашеве и цртеже урадио је 1957, а од 1958. почео је да слика уљаним бојама. Сликао је све до смрти, 1972, и оставио опус с више од 2.000 дела. За живота је излагао на стотинак изложби широм света, у Токију, Осаки, Амстердаму, Паризу, Милану, Дортмунду, Цириху, Риму, Ђенови, Мексико Ситију...

У њујоршкој галерији "Сент Етјен" 2006. године приређена је његова прва америчка изложба. Прошле и ове године су његова дела у више наврата излагана заједно с радовима Пабла Пикаса, Марка шагала, Пола Клеа и Василија Кандинског. Лондонски часопис Раw Арт Магазине у јануару прошле године уврстио је Босиља међу 50 класика арт-брут уметности, чији је доминантни мотив настојање стваралаца да учине видљивим тешко докучиве елементе своје психе, односно подсвести.