Menu
RSS
A+ A A-

Два милиона долара за уклањање мина

Центар за разминирање добио је од Међународне фондације за разминирање два милиона долара за чишћење минских поља у селима Јамена и Моровић у општини Шид, на површини од 705.000 квадратних метара - напоменуо је директор овог центра Петар Михајловић.

- Тендерска процедура биће завршена до 20. новембра ове године, а радови би почели у првој недељи децембра. Михајловић је рекао Тањугу да су руски деминери на цивилном нишком аеродрому „Константин Велики“ претражили половину планиране површине и открили и уништили 75 убојних средстава.

- Деминери су открили 26 касетних бомби заосталих из 1999. године, девет авионских бомби тежине од по 10 килограма из Другог светског рата, седам детонатора, три минобацачке мине, 20 метака за противавионски топ, две делимично детониране касетне бомбе и осам вежбовних авио-бомби тежине од по 100 килограма - навео је Михајловић. - Земљиште је очишћено до дубине од 50 цантиметара и безбедно је за цивилну употребу.

Центар за разминирање прати рад руских деминера, који је високо професионалан. Према Михајловићевим речима, до краја године ће бити претражено више од 700.000 квадратних метара на цивилном делу аеродрома. Руска влада је одобрила шест милиона долара за рад деминера. Радови на нишком аеродрому почели су 31. јула ове године.

Статистика

Број прегледа чланака
4799526

Ко је на мрежи: 41 гостију и нема пријављених чланова