Србија је хумано и толерантно друштво, Шид је издвојен случај

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изразила је очекивање да ће на територији Шида, где родитељи протестују због тога што ће локална деца ићи у школу са мигрантима...

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изразила је очекивање да ће на територији Шида, где родитељи протестују због тога што ће локална деца ићи у школу са мигрантима, бити створени услови за равноправно остваривање права на образовање.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић

Како се наводи у саопштењу, повереница је оценила да Србија поштује међународне законе и негује вредности хуманог и толерантног друштва, али да постоје појединачни случајеви попут неразумевања и предрасуда родителја чија деца треба да у Шиду похађају школу са децом избеглицама и мигрантима.

"Деца су једна од најосетљивијих друштвених група, а нарочито када су у питању деца која су се сусрела са ужасима рата и суочили са раздвајањем од породица, међу којима неки и са губитком најближих. Важну улогу у њиховом прилагођавању и оснаживању управо имају школе као место на коме се деца, између осталог, уче и вредностима толеранције, међусобног поштовања и прихватања различитости", навела је Јанковић.

Родитељи из малог места код Шида показали НАЈГОРЕ ЛИЦЕ СРБИЈЕ

Протест родитеља из Вишњићева код Шида јер њихова деца иду у исту школу са децом мигрантима стручњаци оцењују као сраман производ екстремизма. Екстремизма у којем смо ми најбољи, а “они други” најгори људи.

Родитељи ђака у Основној школи у Вишњићеву код Шида протестовали су због тога што локална деца деле учионице са мигрантима из избегличког кампа. Према писању медија родитељи су тврдили да су забринути за хигијену и безбедност своје деце.