Menu
RSS
A+ A A-

Киша уништава благо

И најмања киша направи прави потоп у Галерији “Сава Шумановић” где је угрожено национално благо од 417 дела великог сликара. Решење је санација крова, али после преласка на бригу галерије Општини мали су изгледи да се било шта уради због недостатка средстава.

Овако је сваки пут када падне и најмања киша. Кров галерије прокишњава, под се подигао, електрични водови прете не само сликама већ и запосленима. Решење је хитна санација крова док још има времена - упозорава Љуба Јукић, директор Галерије “Сава Шумановић” док кантама са осталим запосленима односи воду после кише.

Муке запослених у очувању изузетно значајног националног блага које нам је оставио славни сликар Сава шумановић нису од јуче. Но, очигледно многи сада имају “преча посла” од очувања вредних слика.

Галерија располаже са 417 изузетно вредних слика од чега 365 уља на платну. Слике јесу делом оштећене и ми сада настојимо да спасемо што се спасти може. Галеријски простор смо смањили, а нека дела ћемо конзервирати. Но, велико је питање како ће слике “преживети”, ако кише учестају - забринута је Јукић.

И поред очекивања брзог реаговања и решења најпре санације крова галерије, а затим и осталих услова за чување слика мали су изгледи да се у најскорије време било шта предузме. На сва упозорења шта би се могло догодити или се иде на ону народну: “бриго моја пређи на другога” или пребацивање лоптице са једних на друге .

И поред тога што смо галерија од изузетног националног значаја “додељени” смо Општини Шид на бригу, а то значи и финансирање. Општина је сиромашна и поред тога што се труди није у могућности да издвоји довољно средстава. Решење је да се, као некада, финансирамо путем Републике Србије или Војводине. Имамо, некаквих, обећања из Војводине да ће помоћи. Но, ми се прибојавамо да то све не буде, једног дана, касно - упозорава директор Јукић.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4776794

Ко је на мрежи: 422 гостију и нема пријављених чланова