Обележавање годишњице пробоја Сремског фронта

Државна церемонија поводом обележавања 73. годишњице од пробоја Сремског фронта биће одржана данас у Адашевцима код Шида

Државна церемонија поводом обележавања 73. годишњице од пробоја Сремског фронта биће одржана данас у Адашевцима код Шида , а након полагања венаца и одавања државних и војних почасти предвиђена су обраћања као и пригодан уметнички програм, саопштио је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Државна церемонија поводом обележавања 73. годишњице од пробоја Сремског фронта

Церемонију ће предводити државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, а поред представника Владе и Војске Србије, присуствоваће велики број преживелих учесника ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници Општине Шид као удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Битка у којој је са обе стране учествовало око две стотине педесет хиљада војника вођена је пуних сто седамдесет пет дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, а уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада "Италија".

У тешким и крвавим борбама по снегу и ветру погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене Армије, 630 припадника бугарске Народне Армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља погинуло је око 30.000 војника.

Пробој Сремског фронта означио је окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.