Шидско позориште БРАНИСЛАВ НУШИЋ награђено у Пожаревцу

Аматерско позориште „Бранислав Нушић” из Шида добило је минулог викенда награду на Глумачким свечаностима „Миливојев штап и шешир” у Пожаревцу за извођење представе „Бал вампира”

Аматерско позориште „Бранислав Нушић” из Шида добило је минулог викенда награду на Глумачким свечаностима „Миливојев штап и шешир” у Пожаревцу за извођење представе „Бал вампира”.

Шидско позориште БРАНИСЛАВ НУШИЋ награђено у Пожаревцу

Како је речено у образложењу жирија, „у жељи да се не огреши ни о једног члана многобројног ансамбла, награда за сликовито приказани лик додељује се редитељу представе Цветину Аничићу”. Реплику Миливојевог штапа, односно, награду за глумицу вечери добила је Миа Продић, за улогу градоначелникове жене у истој представи.

Шидски аматери скренули су пажњу јавности својим вишегодишњим напорима да подигну и одрже одређен ниво културног живота у својој средини. Посебно се то односи на организовање регионалног позоришног фестивала „Свратиште у позориште”. Прошле јесени одржан је пети пут фестивал који себи ставља у задатак умрежавање и размену позоришног стваралаштва у аматеризму широм бивше Југославије. Од 21. септембра па све до 25. новембра сваког викенда представљале су се позоришне групе из разних крајева и у малом граду Шиду презентовале свој рад, кроз разне жанрове, стилове, дијалекте. Сами домаћини отворили су фестивал премијером управо „Бала вампира” са 60 учесника на сцени. Иза ових подухвата, представе и фестивала, стоји редитељ Цветин Аничић.

- На првом месту је младост, зато овај фестивал окупља највећи број младих људи из региона који своју креативност исказују кроз позоришну уметност. Мало је пружено у данашњем времену шансе и алтернативе младима. Можемо ми реновирати салу КОЦ-а, као што је и урађено, изградити објекте, али ако млади оду све нам је узалуд, а реалност је да одлазе – каже Аничић и додаје да је у реализацији ових пројеката имао подршку и разумевање Општине Шид.

Цветин Аничић, Шид

Редитељу одрешене руке

О томе какав је статус редитеља у аматерском позоришту Цветин Аничић каже:

- Редитељ може у складу са властитом визијом самостално бирати текст и глумце, ништа му није наметнуто, за разлику од професионалаца. Тамо глумци добијају текстове које треба да науче. Поготово данас имамо позоришта у којима се управа много меша. На нашем фестивалу сва позоришта из 34 града се баве темом примитивизма друштва у коме живе, препознају се сличне тенденције.

Кад је реч о опстанку позоришног фестивала у Шиду, Аничића највише брине масовно исељавање, јер све је узалуд ако нема публике за значајне културне догађаје.

Фестивал „Свратиште у позориште” има и своју туристичку ноту, јер сви глумци и гости обилазе знаменитости Шида. Смештај за глумце који долазе издалека организован је у Руском двору, где је гркокатолички свештеник отац Режак изашао у сусрет уметницима и показао се као изврстан домаћин. Сви гости из Шида одлазе са лепим утисцима што је најбитније. Лане су на фестивалу гостовале трупе са 400 уметника из 34 града из Србије и региона - Сокобање, Беочина, Јагодине, Сремске Митровице, Алексинца, Грачанице, Новог Сада, Блаца, затим Пала, Бања Луке, Србца, Тузле, Витеза, Бугојна, Мостара, Битоља, Сиња, Жупање, Белог Манастира, Пачетина…

Д. Савичин