Завршава се водовод у Љуби

Данашњим подизањем водоторња, висине 27 метара и запремине резервоара од 100 кубних метара, изградња водоводне мреже у овом сремском селу ушла је у завршну фазу

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вуком Радојевићем, обишао је завршне радове на изградњи водоводне мреже у Љуби, још једном селу у општини Шид у коме је, у последње три године, заједничким улагањем Покрајинске владе и Општине Шид, решен проблем водоснабдевања.

Завршава се водовод у Љуби

За изградњу водовода у Љуби, Покрајинска влада је обезбедила 20 милиона, а Општина Шид око 14 милиона динара. На тај начин ће ово место, први пут од када постоји, добити пијаћу воду. Према речима потпредседника Милићевића, за реализацију овог пројекта нису била приоритетна средства, већ је најважније било опредељење Покрајинске владе да се изградњом комуналне инфраструктуре у насељеним местима ван градова и општинских седишта подигне квалитет живота њихових становника.

„Изградњом водоводне мреже у фрушкогорским селима Сот, Привина Глава и Бикић До, а сада и у Љуби, заједничким улагањем Покрајинске владе и локалне самоуправе од близу милион евра, решено је елементарно животно питање – стабилно и континуирано водоснабдевање. У наредном периоду планирана је изградња водоводне мреже у Моловину, чиме ће сва места у општини Шид имати водоводе“, изјавио је Милићевић и нагласио да Покрајинска влада у свих 45 локалних самоуправа у Војводини реализује пројекте којима се подстицањем развоја комуналне инфраструктуре у руралним срединама подиже квалитет живота грађана који ту живе, а самим тим се омогућава да се и сеоске средине развијају подједнако као и градске. Он је додао да је то део и демографске политике, којом се стварају услови да млади остану на селу и обезбеђују егзистенцију за своје породице, али у условима примереним 21. веку.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић изјавио је да је обећање дато становницима Љубе у фебруару да ће бити изграђена водоводна мрежа – испуњено. Он је изнео податак да је у последње три године у општини Шид инвестирано близу 170 милиона динара у различите пројекте, као што су водоснабдевање и комасација и око 190 милиона динара у субвенције регистрованим пољопривредним газдинствима, највише за противградне мреже и системе за наводњавање.

Председник Општине Шид Предраг Вуковић рекао је да ће, захваљујући подршци Покрајине, сва места у општини имати водоводе.

Данашњим подизањем водоторња, висине 27 метара и запремине резервоара од 100 кубних метара, изградња водоводне мреже у овом сремском селу ушла је у завршну фазу. Вода у Љуби би требало да потече до краја године и да се тако реши вишедеценијски проблем око 200 домаћинстава, која су се до сада водом снабдевала из локалних бунара.

Радови су обухватили изградњу и опремање новог бунара, опремање постојећег бунара, изградњу водоторња и потисног вода, као и дистрибуционог цевовода.