Музеј ИЛИЈАНУМ претворен у пункт за имунизацију

Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду и легат светски признатог сликара Илије Башичевића Босиља одређен је као простор за вакцинацију мештана против короне

Музеј и легат светски познатог сликара претворен у пункт за имунизацију - Шид

Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду и легат светски признатог сликара Илије Башичевића Босиља одређен је као простор за вакцинацију мештана против короне одлуком Штаба за ванредне ситуације у тој општини, што су стручњаци из области историје уметности оценили као „крајње непримерену и неразумну одлуку“.

Музеј „Илијанум“ ће до даљњег бити затворен за посетиоце, а општинске власти нису желеле да коментаришу ту одлуку.

Директорка музеја Љубинка Пантић казала је за Војвођански истраживачко-аналитички цетар (ВОИЦЕ) да струка није задовољна том одлуком, али да коментар треба да да општина, која је финансијер и оснивач музеја.

„Ја нисам права адреса за анализирање разлога ове одлуке. Доносиоци ове одлуке би могли да вам помогну. Ми смо само добили допис да ће у наредном периоду музеј бити простор за имунизацију. До када ће то трајати – не знамо. Са становишта струке нисмо задовољни оваквим решењем, али одлуку је донела општинска власт“, казала је Љубинка Пантић.

Историчар уметности и кустос Музеја савремене уметности Војводине Владимир Митровић оценио је да је одлука о вакцинацији у музеју неразумна.

„Мада разумем све проблеме и непогоде које је донео ковид, као и потребу за опсежном вакцинацијом становништва, сматрам крајње непримереном и неразумном одлуком да се једна музејска институција користи за вакцинацију“, навео Митровић.

Додао је и да је то још један показатељ односа власти према култури.

„Све се то уклапа у бахатост локалних власти према институцијама културе као и њихово разумевање чему оне служе и шта представљају за ширу друштвену заједницу“, оценио је Митровић.

Музеј „Илијанум“ је отворен 1970. године управо на иницијативу сликара Илије Башичевића, а у договору са тадашњим општинским властима.

Уметнички фонд музеја чини више од 300 слика, а највећи број њих су дела самог дародавца.

Илија Башичевић Босиљ стварао је током прошлог века и био је познат као сликар „маргиналне уметности“ – појам којим се означавају уметничка дела настала у круговима друштвене маргине и ван званичних уметничких институција.

Био је светски познат уметник и излагао је своја дела у западној Европи, Јапану, Северној и Јужној Америци. Светски уметнички часописи сврставају га у класике „маргиналне уметности“.