Шта ће бити са Галеријом САВА ШУМАНОВИЋ

Галерија слика “Сава Шумановић” у Шиду, једна је од најзначајнијих музејских установа у Србији, која је настала 1952. године на основу даровног уговора, којим је сликарева мајка Персида, поклонила Општини Шид 417 слика, родну кућу и шест јутара винограда

Галерија слика “Сава Шумановић” у Шиду

Галерија слика “Сава Шумановић” у Шиду, једна је од најзначајнијих музејских установа у Србији, која је настала 1952. године на основу даровног уговора, којим је сликарева мајка Персида, поклонила Општини Шид 417 слика, родну кућу и шест јутара винограда.

За њено редовно функционисање локална самоуправа на годишњем нивоу издваја средства у износу од 20 милиона динара. Сваки додатни динар добро би дошао овој културној институцији, у којој је приоритет да се заврши депо за слике, а не да се одбијају средства било чија, па и Министарства културе, каже Зоран Семеновић, председник Општине Шид, демантујући наводе са конференције за медије министарке Маје Гојковић да је он одбио помоћ у износу од 38 милиона динара, намењених за ову Галерију, преноси Сремскомитровачи портал.

"Када сам одговорио на допис Министарства културе, да се Општина Шид неће одрећи оснивачких права над Галеријом, навео сам да би нам веома значило када би нам помогли у реализацији пројеката који су већ спремни", каже Семеновић, додајући да је у питању обнова спомен-куће Саве Шумановића и завршетак депоа за слике у Галерији.

Депо чија изградња је почела пре 12 година још није завршен, а како наводи први човек општине, локална самоуправа није у могућности да издвоји толика средства.

"То је депо који је почео да се ради у дворишту Галерије, како би могле у њему да се складиште слике, а да би се довео у функцију потребно нам је 30 милиона динара. Министаркина тврдња да сам ја одбио 38 милиона динара, који су били намењени за ову Галерију, није тачна. Нико нам ништа није понудио, ни одобрио средства путем неког конкурса", истиче Семеновић, додајући та би им тај износ новца добро дошао у ову сврху.

Он каже да је локална самоуправа одавно спремила и пројекат за обнову Шумановићеве спомен-куће, али ни да на основу њега још нису добили никаква средства:

"Наравно да ћемо конкурисати за овај пројекат код Министарства културе и надам се ће нам министарка изаћи у сусрет, прво због њене наклоњености према Сави Шумановићу", каже Семеновић.

На конференцији за медије која је одржана у понедељак, министарка Гојковић је рекла да је то Министарство културе определило 38 милиона динара за Галерију “Сава Шумановић”, за њен рад и развој, али да је тај новац одбио Зоран Семеновић, председник ове општине, те да су та средства преусмерена.