Menu
RSS
A+ A A-

Радикали бранили директорку

Скупштинске варнице оо избора челника галеије у Шиду

ledja-burojevicОдборници СО Шид јуче су разрешили функције директорку галерије "Сава Шумановић" у Шиду Весну Буројевић, којој је мандат престао 13. јула а за в.д. директора на перид од три месеца именовали Радована Сремца, археолога-кустоса, запосленог у Галерији. Одборници СРС су гласали против разрешења, а о именовању новог директора се нису ни изјашњавали.

Ова тачка дневног реда је уврштена као - допуна, а председница општине Наташа Цвјетковић је објаснила истакавши да се према новим уредбама Закона о култури челни људи институција бирају конкурсом, те да ће конкурс бити расписан пошто то до сада није учинио управни одбор Галерије и да ће в.д. сттање потрајати у међувремену.

Шеф опозиционе одборничке групе српске радикалне странке и бивши председник општине који је поставио Буројевићеву Мита Аврамов оценио је овакав потез као "демонстрирање силе" и упитао зашто ће се именовати особа која је археолог када је садашња директорка историчар уметности која је по његовом мишљењу квалификованија да води овакву институцију културе, додавши да је у протекле четири године доста урадила по инвестиционим питањима (градња депоа за слике), али и организовањем веома успешних изложби Шумановићевих дела, те да је она тебала остати у стању в.д. директора.

Аврамов је замерио да нови предложени кандидат има мало радног искуства, а затим је поменуо и да је супруг председнице општине запослен у Галерији.

Реплика
Реплицирала је Цвјетковићева истакавши да се њен супруг запослио најпре у Музеју наивне уметности "Илијанум". После тога нашао је ново запослење у Галерији, истичући да се то десило пре њеног постављења за Председницу општине Шид.

Она је навела уз то да је Буројевићева дошла на чело Галерије без радног искуства, а да је Сремац тенутно на докторским студијама. Она је са скупштинске говорнице навела да је Аврамов имао намеру да слике Илије Башичевића Босиља "страпа у камион" и врати у Нови Сад поводом вишегодишње парнице општине Шид и сина познатог уметника, те да је Апелациони суд недавно донео одлуку у корист општине и Музеја "Илијанум" у Шиду.
 
 

Статистика

Број прегледа чланака
4776785

Ко је на мрежи: 410 гостију и нема пријављених чланова