Изложбе

1918 - Загреб, Салон Урлих (са Богумилом Царом) 18- 29. април


1920 - Загреб, Музеј за умјетност и обрт, мај


1921 - Загреб,  Умјетнички павиљон, новембар


1922 - Загреб, Салон Урлих, 20-30. јануар


1928 - Београд, Дворана Новог  универзитета, 9-23. септембар


1939 – Београд, Нови универзитет, септембар


6. САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА У БЕОГРАДУ, СЕПТЕМБАР 1939.


После пуних једанаест година од последње самосталне изложбе, 3. септембра 1939. године, у згради Новог универзитета у Београду организована је шеста по реду самостална изложба слика Саве Шумановића. Сликар је изложио 410 слика. Ово је по броју слика била једна од највећих самосталних изложби која је до тада организована у престоници. Постављање изложбе је трајало десетак дана. Све послове око поставке слика извршио је сам сликар. Све просторије и ходници, били су испуњени сликама.

Сам сликар је груписао слике према формату, почев од 24х14цм, до 250х190цм. О себи, свом животу, стваралаштву и самој изложби, Сава Шумановић је написао у пратећем каталогу изложбе. Поред уобичајених тема, пејзажа и акта, на овој изложби сликар је изложио и мртве природе, фигуралне композиције и дечије портрете. Све слике су рађене сликарским ножем, кист је кориштен само на једној слици и за контуре.

Сав приход од продатих слика био је намењен фонду сиромашних студената београдских универзитета, добили су и један велики пејзаж.

Београдска штампа дала је велики значај изложби.

Та велика ретроспективна изложба, која је приказала све што је сликар урадио последњих десет година живота за њега је била последња, али не и за његове слике.

 

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал