Спомен кућа

У близини Галерије слика "Сава Шумановић" налази се кућа у којој је сликар живео и радио и из које је одведен у смрт.Општина Шид и Покрајински фонд за културу, откупили су кућу од наследника и након реновирања и адаптације 1982.кућа је отворена за јавност .

Спомен кућа Саве Шумановића је у саставу Галерије слика «Сава Шумановић», налази се у улици која данас носи сликарево име и може се посетити у радно време галерије. Од 1969.године је под заштитом Завода за заштиту споменика културе.

Рестаураторски и конзерваторски радови на кући трајали су више година. Сачуван је првобитни изглед куће, са годином градње написаној на уличној фасади (1867), као и аутентичан намештај.

Поред меморијалне намене, Спомен кућа Саве Шумановића отворена је за посебне намене у оквиру делатности Галерије слика «Сава Шумановић».Планирано је да се у њој организују ликовне школе за младе таленте,мањи ликовни скупови, разговори, симпозијуми као и мањи програми уметничког карактера. До данас је у њој организован велики број изложби ликовног круга «Сава Шумановић»,појединачне изложбе младих талентованих сликара, изложбе дечијих радова ...

Посетиоци могу да виде у каквом је окружењу сликар стварао, да виде исти поглед из атељеа који је Сава Шумановић овековечио на својим сликама и тако употпуне свој утисак о Сави Шумановићу.


Радно време Спомен куће је : од 9 до 18 часова радним данима.

Од 9 до 15 часова викендом и празницима.

Адреса спомен куће, Саве Шумановића 10, 22240 Шид.

 

  • Created on .

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал