Меморијал

Меморијал Саве Шумановића је трајна манифестација, која је установљена 1962. године са јасно дефинисаним циљем, а то је промовисање личности и дела Саве Шумановића. На тај начин су обележене двадесетогодишњица смрти сликара и десет година постојања Галерије. Првобитно замишљена да се одржава сваке друге године, са веома амбициозним програмима, током година пролазила је кроз разне фазе. Неки Меморијали су били веома успешни, неки су одржани са закашњењем, неки  нису ни одржани због ситуације у којој се налазило наше друштво.

1. Меморијал – одржао се септембра 1962. године. Проглашен је веома успешним. Вајар Никола Јанковић урадио је бисту Саве Шумановића која је свечано постављена испред зграде Гимназије која носи сликарево име. Биста се данас налази у дворишту Галерије. Организована је покретна изложба слика из фонда Галерије која је обишла многе градове и промовисала дело Саве Шумановића.


2. Меморијал одржао се септембра 1965.године.Тема меморијала била је ликовна критика у нашој земљи .У дискусији су учествовали чланови Удружења ликовних критичара и историчара уметности Југославије. Приказан је и документарни филм о животном путу и стваралаштву Саве Шумановића «Путеви» аутора Александра Петровића.

3. Меморијал одржан је у јесен 1968.године. Најзначајнија успомена са тог меморијала је заједничка изложба Савиних савременика у српском сликарству 1920-1942 године. Изложене су слике: Петра Лубарде, Јована Бијелића, Петра Добровића, Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Ивана Табаковића, Пеђе Милосављевића, Вељка Станојевића, Мила Милуновића, Зоре Петровић, Ивана Радовића, Михајла Петрова, Стојана Аралице, Живорада Настасијевића, Бранка Поповића, Моше Пијаде.

4. Меморијал одржан је у јесен 1972.год. због јубилеја. Поводом тога прештампан је каталог изложбе из 1939.год. за који је предговор написао сам сликар. Организована је и изложба « Сава Шумановић наш савременик «, на којој су изложене и слике из  фонда других галерија и музеја. Истовремено, покретна изложба из фонда Галерије обишла је земљу.

5. Меморијал одржан је у јесен 1975. године. Најважнији догађај Меморијала била је изложба слика Надежде Петровић из фонда Народног музеја из Београда. Изложено је 20 слика ове сликарке. Организован је и сусрет ликовних критичара Југославије.

6. Меморијал одржан је 1978.године. Организована је изложба слика Милана Коњовића, 25 слика из његове личне колекције, а на отварању изложбе сликар је говорио о свом кратком сусрету са Савом Шумановићем у Паризу.

7. Меморијал је одржан 1982. године. Ова година је била јубиларна. Обелажено је 40 година од смрти сликара, 30 година од оснивања Галерије и 20 година од како је установљен Меморијал Саве Шумановића. Свечано је отворена обновљена Спомен кућа са потпуном реконструкцијом уметниковог дома, а у Галерији је отворена изложба цртежа, скица и слика из више музеја и галерија.

8. Меморијал је одржан у јесен 1985. Најважнији догађај на овом Меморијалу била је промоција монографије, аутора Миодрага Б. Протића «Сава Шумановић». Одржан је и састанак ликовних критичара Југославије.

9. Меморијал је одржан у јесен 1989. године. Свечано је отворена потпуно реновирана Галерија која је добила и нови изложбени простор од 300 м2 чиме је омогућено да у сталној поставци буде изложена трећина слика из фонда Галерије.

10. Меморијал одржан је 1992.године. Завршена је потпуна реконструкција галеријског комплекса и под истим кровом, у делу адаптиране некадашње школе, изложена је поклон збирка наивног сликара Илије Башичевића Босиља. На тај начин обележено је 50 година од смрти Саве Шумановића, 40 година од оснивања Галерије и 30 година установљења Меморијала.

11. Меморијал одржавао се током целе 1996. године. Ово је била година великог јубилеја, 100 година од рођења Саве Шумановића. Поводом тога организоване су бројне манифестације и велика ретроспективна изложба која је гостовала у неколико градова Србије.

12. Меморијал је одржан 2002. године. Галерија је обележила пола века постојања. Отворена је изложба слика « Предели Саве Шумановића и његових савременика» из збирке Народног музеја из Београда. Изложбу је припремила и отворила Љубица Миљковић кустос Народног музеја и она садржи 40 дела највећих српских сликара тридесетих година прошлог века.

13. Меморијал је одржан 2005. године. У Галерији је тим поводом из фонда Галерије фресака Народног музеја из Београда, гостовала изложба «Портрети српских владара у средњем веку» аутора Бојана Поповића, кустоса Народног музеја. Одржан је и скуп конзерватора и реастауратора са темом проблематика у заштити слика Саве Шумановића. Меморијал је затворен изложбом академског сликара Тодора Стевановића.

 

  • Created on .

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал