Саркофаг

sarkofagУ дворишту Галерије слика «Сава Шумановић» чува се антички саркофаг који је пронађен 1997. године на периферији Шида на потезу Бељњача. Саркофаг је димензија 2,17 x 1,39 x 0,87 м. Начињен је од једног комада камена и богато декорисан рељефном декорацијом на којој су пронађени трагови боје. Декорација је урађена на три стране саркофага, док је четврта страна  која је стајала уз зид просторије у којој се он налазио без декорације. На предњој страни , у средини налази се натписно поље.

На жалост, натпис је био изведен бојом па није сачуван. Са леве стране у рељефу је представљена женска фигура у богатом дугачком хитону, са велом преко главе. Са десне стране представљена је фигура мушкарца, у богатој војничкој одежди и копљем у руци. Те две фигуре представљају покојнике. На бочним странама налазе се по две фигуре пантера или лавице између којих је кратер из ког се бокори винова лоза.

Поклопац саркофага је такође начињен од једног комада камена и урађен је као двосливни кров. У тимпанонским пољима налазе се главе медуза у рељефу, а на акротеријама су персонификације годишњих доба. На основу декорације и налаза новца у близини саркофага, може се датовати у четврти век наше ере и повезати са продукцијом Сирмијума. У њему су вероватно били сахрањени муж и жена који су припадали вишем сталежу. Покојник је вероватно био официр- хастатус или центурион са успешном војничком каријером за коју је био награђен имањем, вероватно вилом рустиком, у којој је живео до смрти. Сахрањен је у породичном маузолеју или зидом омеђеној ареа мацериа цинцта, какве се срећу у склопу вила.

Саркофаг је стално изложен у дворишту Галерије и доступан је посетиоцима сваког радног дана од 8-18 часова, а викендом и празницима од 9 до 15 ч.

 

  • Created on .

Sava Šumanović Fansite made by Шидски портал