ГИБАРАЦ ПИШЕ СРПСКУ ИСТОРИЈУ

Владика сремски господин Василије истакао да је уродила плодом истрајност мештана да се сагради црква у Гибарцу Први кум председник Општине Шид Аврамов поносан на нашу општину, која је смогла снаге да гради овај храм а кумство представља изузетну чст за њега и његову породицу

НА ЛИЦУ МЕСТА ВЕЛИКА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ОСВЕШТАЊА И ПОЛАГАЊА КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ЗА ЦРКВУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ

kum.jpgВладика сремски господин Василије истакао да је уродила плодом истрајност мештана да се сагради црква у Гибарцу Први кум председник Општине Шид Аврамов поносан на нашу општину, која је смогла снаге да гради овај храм а кумство представља изузетну чст за њега и његову породицу

У Гибарцу је у недељу 4. октобра одржана велика свечаност поводом освештања и полагања камена темељца храма Светог пророка Илије. Његово преосвештенство владику сремског господина Василија по традиционалном обичају хлебом и сољу дочекале су Божица Вукшић и Мара Шпановић, а Кристина Милосављевић, ученица четвртог разреда основне школе, пригодним речима, пожелела је добродошлицу владики.

Свечаност је започела молитвом “Оче наш“ како би се благословили радови на изградњи цркве, а потом је владика Вадилије освештао светом водом четири камена темељца за четири стране света и свештеници су их потом положили.

Прочитан је текст “Повеље“, коју су потписали владика Василије, први кум темеља цркве Мита Аврамов, председник Општине Шид, представници црквеног одбора, грађевинског одбора, архитекта и представник извођача радова. После чина потписивања, Повеља је, освештана и запечаћена, а владика Василије је затим положио темељ цркве. Како и приличи оваквим свечаностима, освештан је први славски колач, који су ломили владика Василије и председник Мита Аврамов.

У обраћају верницима, који су се окупили у великом броју да присуствују свечаности, владика Василије је подсетио на прва молитвена окупљања мештана у Гибарцу, који су овамо дошли са својих вековних огњишта, те да је истрајност да се гради црква, уродила плодом.

vladika.jpg Ово је историјски тренутак јер пишемо историју српског народа на овом простору. Црква је место окупљања, љубави, молитве и праштања, венчавања и крштавања и задовољења других духовних потреба.

Овакав догађа се дешава у неколико стотина година једној генерацији и памтиће га малишани, који данас овде присуствују. Свети Илија је имао чврсту и непоколебљиву веру и као такав ће бити заштитник села - рекао је, између осталог, владика сремски Василије.

Верници су потом целивали икону Св. пророка Илије и даровали прилоге за наставак градње храма.
Бележимо и изјаве председника општине Шид Мите Аврамова и председника Месне управе Гибарац Бошка Тешића.

- Изузетно сам срећан што смо имали овакву свечаност и што нас је владика удостојио својим доласком и поносан сам на нашу Општину, која је смогла снаге да гради овај храм. Велика је част у православној традицији бити кум, а када је у питању храм, част моје породице и мене је још већи – рекао је председник Мита Аврамов.

- Ово је велики дан како за мене тако и за мештане Гибарца, помогла је много локална самоуправа, донатори и појединци и ако Бог дан, да нагодину у ово време да цркву покријемо - кратко је изјавио Бошко Тешић.

Свечаности су присуствовали и заменик председника Општине Миле Стевановић, начелник Општинске управе Ромко Папуга, представници Месних управа и друге званице.

ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ МИЛЕНКУ ГАЧИЋУ
У недељу 4. октобра у Бачинцима у цркви Светог Николаја, служена је Света архијерејска литургија, коју је сложио његово преосвештенство владика сремски Василије са свештенство. Том приликом су уручене грамоте онима који су помогли обнову овог храма. У компанији “Биг бул” је затим приређен свечани пријем, којем су присуствовали представници локалне самоуправе на челу са председником Општуне Шид Митом Аврамовим. Том приликом је владика сремски господин Василије уручио високо црквено признање, орден Светог Саве, власнику компаније Миленку Гачићу, којим га је Синод Српске православне цркве одликовао за несебичан допринос у обнови храма Светог Николаја, вишегодишње ктиторство и допринос у развоју села. Овако високо примање се додељује појединцима за изузетне заслуге.