НА ЗАПАДУ НЕШТО НОВО

Ко чека тај дочека... каже она народна. То би се гледајући списак будућих пројеката и радова у Месној управи Љуба могло рећи за ово питомо село смештено на западним падинама Фрушке Горе уз саму границу са суседном Хрватском.

ЉУБА

Ове јесени ће започети радови на постављању нове водоводне мреже у Љуби, а укупна вредност радова износиће преко 42 милиона динара
janko-topoljski.jpg

Ко чека тај дочека... каже она народна. То би се гледајући списак будућих пројеката и радова у Месној управи Љуба могло рећи за ово питомо село смештено на западним падинама Фрушке Горе уз саму границу са суседном Хрватском. Годинама су мештани Љубе у коме претежно живе становници словачке националности очекивали помоћ шире заједнице у решавању највиталнијих питања у свом месту. Обећања је било на претек али тек ове јесени уследиле су коникретне активности. Након израде пројекта новог водовода и одређивање извођача радова уследиће радови на постављању водоводне мреже кроз цело село као и евентуално проширење водоводне мреже према граничном прелазу Илок-Љуба и војном ловишту Ворово.

Укупна вредност радова износиће преко 42 милиона динара. Средства су обезбеђена из Фонда за капитална улагања Војводине. Новоизабрани председник Месне управе у Љуби, Јанко Топољски не крије радост што ће његово место ускоро решити један од највећих проблема". Изградњом водовода као и других комуналних објеката у нашем месту створићемо услове за бољи живот мештана. Тиме ћемо надам се зауставити одлазак пре свега младих људи из нашег села које је последњих деценија доспело међу најмање насељена места у општини Шид" истиче веома амбициозни председник Месне управе Љубо Јанко Топољски.

Поред изградње водовода у Љуби су ових дана приведени радови на изградњи парка у центру села у оквиру кога су изграђене нове пешачке стазе као и нове клупе и расвета а изграђена је и нова капела која ће се налазити између православног и католичког гробља. Ови радови су укупно коштали преко око 3 милиона динара а обезбеђена су из Покрајинског секретаријата за локалну самоуправу. Оно што председник Топољски посебно истиче је активност на обезбеђивању средстава за реконструкцију нових коловозних трака у свим улицама у Љуби за чега ће им по његовим речима бити потребно око 13 милиона. Узимајући у обзир да је месни буџет исувише мали Топољски се нада у помоћ пре свега Покрајине решити овај проблем чиме би за дужи временски период решили питања саобраћаја у овом месту у чијој близини се налазе два гранична прелаза.

Како је за наш лист изјавио Јанко Топољски, Веће Месне управе Љуба ће ових дана поднети пријаву на расписани конкурс код надлежног покрајинског секретаријата, за реконструкцију Дома културе у Љуби. На згради Дома у коме су смештене готово све службе и продајни објекти у целу потребни су значајани захвати јер до сада су урађени само они најнеопходнији.

У месној управи Љуба ових дана започеле су активности на обнови и уређењу споменика погинулим италијанским партизанима који се налази у центру овог села. На њему се налазе имена бораца из бригаде Италија, односно батаљона Гарибалди који су у току завршних операција за ослобађање бивше Југославије познати као Сремски фронт погинули у околини овог места. Свечаност поводом овог догађаја који ће се одржати 5. децембра биће уједно и прилика да се обележи 64. годишњица ослобођења Љубе у Другом светском рату.