ДОБАР ГУТЉАЈ И ОВЕ ГОДИНЕ

Иако има само 19 година, за Емилијана Мајхера из Сота се с правом може рећи да је бизнисмен. Емилијан се бави пољопривредом и то производњом ратарских култура али и виноградарством, а минулог лета се опробао и као угоститељ.

ЕМИЛИЈАН МАЈХЕР ПРОИЗВОЂАЧ ВИНА ИЗ СОТА


vina.jpgИако има само 19 година, за Емилијана Мајхера из Сота се с правом може рећи да је бизнисмен. Емилијан се бави пољопривредом и то производњом ратарских култура али и виноградарством, а минулог лета се опробао и као угоститељ. Рођен је у Немачкој где је завршио основну школу али се вратио кући где је завршио занат за ауто-механичара. То га очигледно није привлачило као животни позив па је кренуо другим путем.

- Обрађујем четири јутра под виноградом врсте  црни бургундац, рајнски ризлинг и грашевина. Вина имам и за продају. Једном је тако дошао један човек и купио вино, а пошто је из Београда, похвалио је тамо моје вино које су и други пробали и тако сам почео да носим вино на сплавове на Сави - каже Емилијан.

То му је дало идеју да и он крене сличним послом да се бави па је летос отворио сплав на сотском језеру. Планова има доста и када су туристичко.угоститељске могућности у питању али проблем  је, како каже, недостатак струје на језеру. И то би се некако дало решити када би се удружило више људи. Емилијанова кућа је недалеко од језера поред главног пута и ту има добар подрум, а у њему савремена бурад од прохрома где се налази вино. У флашама чува запечаћено вино, све педантно послагано, што нам је и показао.

- Ове године сам имао пех јер је лед причинио штете у винограду али доброг вина ипак има. А следећа година ће ваљда бити боља. Тако је то када се зависи од производње под ведрим небом - закључује Емилијан Мајхер.