ЗБОГ БИВШИХ ДИРЕКТОРА УВЕЋАНА МАСА ЗАРАДА

Општинско веће разматрало и низ захтева за изградњу бензинских пумпи на коридору 10 на делу аутопута Београд - Загреб

СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА У ШИДУ
vece.jpg

Општинско веће разматрало и низ захтева за изградњу бензинских пумпи на коридору 10 на делу аутопута Београд - Загреб

Припремајући се за најављену седницу СО Шид, Општинско веће у Шиду је на својој петој седници која је одржана у петак у Шиду разматрало низ питања који ће се наћи пред одборницима општинског парламента.

Тако је Александар Вучићевић начелник одељења за буџет и привреду тражио сагласност од Општинског већа за њихов захтев за увећање масе зарада у текућој години. Проблем се појавио у тренутку када су бивши директори Јавних предузећа и установа који су доласком нове власти смењени са тих функција искористили своје законско право за коришћење годишњих одмора односно исплате накнаде за исте.

Општинско веће је прихватило начелан став да се с обзиром да је то у законским оквирима изврши планирана корекција али је истовремено обавезало Управе одборе јавних предузећа и установа да детаљније ураде образложења јер се код појединих случајева јављају неке нелогичности.

Наиме поједини бивши директори су у достављеном материјалу имали већи број дана годишњег одмора од оних које законодавац предвиђа. Према достављеним захтевима директору ЈП за грађевинско земљиште у Шиду Предрагу Вуковићу припала би накнада у износу од 83.750 динара, у Спортском центру Шид висина те накнаде износи 53.117 динара.

Бившем директору Водовода Здравку Симићу на име накнаде за годишњи одмор треба исплатити 114.759 динара, у ЈКП Стандар та накнада би износила 203.732 динара док би бившем директору ЈП Радио Шид Даници Живковић по том основу требало да се исплати 184.849 динара. Треба напоменути да је у ове износе урачунат и део зараде бивших директора од тренутка када су смењени па до почетка коришћења годишњих одмора.

Нема сумње да ће ови за шидске прилике астрономски износи имати итекако негативан утицај у јавности јер се тек сада и на овај начин јавно сазнаје колике су биле плате бивших директора Јавних предузећа у шидској општини.

Општинско веће је након уводног излагања помоћника председника општине Шид, Дејана Којића дало сагласност на доношење одлуке о изради Стратегије одрживог развоја општине Шид за наредни период. Доношењем те одлуке стекли би се услови да израдом овог планског документа шидска општина створи оптималне могућности за што бржи привредни развој.

Добар део шесте седнице Општинског већа протекао је у дискусији о градњи нових бензинских пумпи на коридору 10 на делу аутопута Београд-Загреб у близини села Батровци. Један од потенцијалних инвеститора Милан Новитовић из Чачка се обратио Општинском већу жалећи се да по његовом мишљењу није испоштована законска процедура и да ће он уколико му се не одговори позитивно, ствар покушати да истера преко суда.

Како је у уводном излагању по тој теми истакао директор ЈП Завода за урбанизам у Шиду Милан Јандрић као и начелник Општинске управе Ромко Папуга општина Шид је према њиховим речима испоштовала сву законску процедуру одобравајући изградњу бензинске и гасне станице инвеститору Емилијану Нићифоровићу из Београда. Истовремено позитивно је решило захтев за изградњу нове бензинске пумпе која ће се налазити прекопута ове о којој  је било раније речи.

У даљем току седнице Општинско веће је разматрало захтев Месне управе Адашевци да се забрани саобраћај камионима тежим од 12 тона на путу Адашевци - Вашица јер су у последње време великом фреквенцијом саобраћаја на овој релацији дошло до тешких оштећења овог пута као и оних у самим селима. Проблем се јавља у тренутку што превозници желе да на овај начин избегну две шидске рампе које се налазе на путу који би они требали да користе и које им због доласка на царински терминал у Шиду често одузимају много времена.

На предлог председника општине Шид Миленка Дабића, Општинско веће је одобрило тражене новчане износе режисеру из Шида Цветину Аничићу за нострификацију дипломе на факултету и Јелени Хрубик из Шида студенту Природно математичког факултета у Новом Саду за студијско путовање у Пољску.

СМЕНА В.Д. ДИРЕКТОРА
За присутне новинаре било је помало изненађење када је председник општине Шид Миленко Дабић ставио ову тачку на дневни ред. Наиме одборничка група Демократске странке поднела је предлог да се изврше смене у овим предузећима односно да се са функције в.д. директора ЈП Водовод смени Иван Петровић а да се на његово место постави Мирослав Рибар власник предузећа "Призма" у Шиду. Образлажући овај предлог председник општине Шид Миленко Дабић је истакао да је у последње време дошло до раскорака између директора ЈП Водовод Ивана Петровића и локалне самоуправе.

"То се најбоље видело у тренутку када је он својим одлукама довео у питање изградњу водовода у селу Љуба у вредности преко 40 милиона динара. Та средства која су обезбеђена из Фонда за развој Војводине могла су да буду изгубљена јер је он својим одлукама поништио ранији конкурс за јавне набавке. Нешто слично се десило и код пројекта за изградњу два нова артерска бунара који би требали да побољшају рад регионалног водовода. Било је још неких одлука које Петровић сам предузимао без консултације са нама у општини, а који би по нашем мишљењу могли да нанесу штету овом јавном предузећу које је од виталног интереса за нашу општину".

Истакао је председник општине Шид Миленко Дабић. Смена в.д. директора ЈП Спортски центар у Шиду Миодрага Јанковића према речима председника Дабића уследила је због сличних проблема. "У овом ЈП дошло је до тешког нарушавања међуљудских односа (у једном моменту је морала да интервенише и полиција) и по нашем мишљењу в.д. директору Јанковићу који је иначе млад и образован човек "измакла" је контрола рада у овом предузећу. Такође није испоштовао неке раније препоруке од стране нас који смо најодговорнији за рад Јавних предузећа и установа у нашој општини што је било довољно да предложимо његову  смену", истакао је председник Дабић. На место новог в.д. директора ЈП Спортски центар у Шиду предложен је Младен Николић професор Физичке културе из Шида.

Шумерове негативне вибрације
Иако под тачком дневног реда Питања и предлози информација председника општине Шид Миленка Дабића о динамици изградње нове хабрике ШУМЕР у Адашевцима изазвала је велику пажњу. Наиме први човек шидске општине изразио је одређену сумњу у саму динамику радова у овој фабрици (за производњу резервних делова у аутомобилској индустрији) која би требала бити изграђена у Адашевцима. Председник Дабић је изнео своје утиске из међусобних разговора и контаката да словеначки привредник у последње време покушава да нешто "ушићари" на рачун раније договорених обавеза.

"Словеначки привредник покушава на разне начине да смањи цену изградње фабрике. То и не било нешто сасвим лоше али то чини на један начин који ми не желимо озваничити. Наиме када неко жели пласирати инвестицију од неколико милиона евра а онда дође са предлозима за умањење одређених накнада и трошкова у висини од две-три хиљаде евра онда то доводи до одређених недумица. Ипак ја верујем да ће г-дин Урош Шумер ускоро почети са радовима и да ћемо за кратко време имати нов привредни објекат на нашем подручју" истакао је председник шидске општине Миленко Дабић.

Опет криви новинари
Члан Општинског већа Жељко Костелник реагујући на ову информацију председника Дабића између осталог је изјавио да су медији "криви" за створену слику о томе да је ствар изградње нове фабрике у Адашевцима "готова ствар". "У медијима се на основу бројних текстова и изјава могла створити слика да је то већ готов посао. Сада видимо да није и да из изјаве председника општине јасно стоји да је ранија власт склопила по свему судећи штетан уговор по општину Шид. Мислим да би убудуће требало више водити рачуна о томе "изјавио је између осталог Костелник.

Истина у каснијем разговору са њим он је на неки начин покушао да ретерира образлажући да је у својој изјави уствари мислио на бивше општинске руководиоце и њихове изјаве (као да смо их ми изрекли а не они) чиме је оставио горак укус и поруку да су, а ко би други, за новонасталу ситуацију највећи кривци представници штампе и медија иако су они тек на овој седници по први пут чули да је склопљени уговор са доста мањкавости и недоречености које би евентуално могле ићи на штету општине.

ПОМОЋ СПОРТИСТИМА
Осим школовања, а затим стварања могућности за запошљавање, један од задатака сваког напредног друштва је и обезбеђивање услова за активност младих у оквиру спорта и културе. Управо из тог разлога, упркос "танком" општинском буџету, на седници Општинског већа од 29. септембра усвојени су захтеви неких клубова из наше општине за материјалну помоћ.

Карате клубу Шид одобрено је 50 хиљада динара за учешће њихових чланова у оквиру репрезентације Републике Србије на Светском купу за децу и Светском првенству за јуниоре и кадете, које се од 22. до 26. октобра одржава у Новом Месту (Словенија).

Карате клубу "Шогун" одобрено је 10 хиљада динара и још неке донације (опрема, превоз) за учешће Мирјане Цветковић на Светском карате купу одржаном у Суботици крајем септембра. Мирјана је државни првак за ову годину у категорији сениора.

Удовољено је и захтеву женског рукометног клуба "Јединство" Моровић који је основан ове године, па није ушао у буџет за 2008. Одобрена су средства у износу од 50 хиљада динара, а за наредну годину и они ће бити уврштени у буџетске кориснике.
   
О НАКНАДИ У УПРАВНИМ ОДБОРИМА
На седмој седници Општинског већа  дата је сагласност на Правилник о изнемана и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Општинске управе општине Шид. Донесена је и Одлука о расписивању јавног огласа за постављање начелника Општинске управе општине Шид.
У Управном одбору Јавног предузећа Радио Шид извршена је замена једног члана. Уместо Слађане Зечевић, која је постављена за ВД главног и одговорног уредника именована је Светлана Станић на место члана Управног одбора из реда запослених у Радио Шиду.

О члановима управних одбора било је речи и у оквиру последње тачке дневног реда (питања и предлози). Председник општине Миленко Дабић је образложио договор коалиционих партнера да се проследи препорука јавним предузећима и установама о јединственој накнади за све чланове управних одбора у износу од 4.000 динара месечно. О школским одборима биће речи неком другом приликом.

О РАДНОМ ВРЕМЕНУ УГОСТИТЕЉА
На седници Општинког већа, одржаној 29. септембра, нашла се Информација о регулисању радног времена угоститељских објеката. Одлуком о радном времену угоститељских и трговинских објеката на територији општине Шид предвиђено је радно време радним даном од 6 до 23 (лети 24) часова, петком и суботом од 6 до 2 а недељом од 6 до 1 час.

Власници угоститељских објеката према одлуци могу да пријављују организоване манифестације са продужењем радног времена три дана унапред. Ову могућност они и користе па је прошле године поднесено 257 захтева а у 2008. до сада 46. Током прошле године МУП је интервенисао у 76 случајева а у 2008. 55 пута.
Овај ритам рада очигледно, не задовољава угоститеље па се они повремено појављују са захтевом о продужењу радног времена. У расправама у прилог одобравању тих захтева наводи се чињеница да млади, најбројнији конзументи, у излазак крећу тек око поноћи. Да ли тај податак треба да буде и зашто је мерлило сложено је питање о коме би стручњаци из разних области имали шта да кажу. Старосна доб није разлог што се често намеће питање у чему је предност забаве од поноћи до јутарњих часова у односу на ону до поноћи.

Но како било да било, на овој седници Општинског већа договорено је да се закаже састанак представника угоститељских објеката, МУП и општине и детаљно размотри ова проблематика ради, проналажења најприхватљивијег решења.