АТОС НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Приликом обележавања храмовне славе манастира Св. архангели Михаил и Гаврил у Привиној Глави поред бројних поклона који су том приликом уручени старешини најзападнијег фрушкогорског манастира било је и капитално издање, монографија "Фрушка Гора"

МАНАСТИР У ПРИВИНОЈ ГЛАВИ НЕДАВНО ДОБИО НА ПОКЛОН МОНОГРАФИЈУ

gavrilo.jpg

Приликом обележавања храмовне славе манастира Св. архангели Михаил и Гаврил у Привиној Глави поред бројних поклона који су том приликом уручени старешини најзападнијег фрушкогорског манастира било је и капитално издање, монографија "Фрушка Гора", у издању Завода за уџбенике Србије уз коју иде и филм снимљен на ДВД-у.

У књизи са обиљем фотографија и докумената који осветљавају Фрушку Гору од настанка до данашњих дана налази се и посебан део о фрушкогорским манастирима које су урадила тројица аутора: Динко Давидов, Атанасија (Гатала) и Јустин (Јеремић).

Ово капитално издање до сада је најобимнији рад који говори о Атосу на Фрушкој Гори односно  о фрушкогорским манастирима.
Књигу је оцу Гаврилу уручила Драгана Матовић, један од уредника културне рубрике у листу "Вечерње новости" која је уједно и један од иницијатора да се у оквиру манастирског комплекса у Привиној Глави отвори манастирска библиотека.

- Верујем  да би у веома кратком времену заједничким снагама успели да створимо завидан библиотечки фонд у најзападнијем фрушкогорском манастиру, у којем је некада постојала једна од највреднијих библиотека која је, нажалост, највише страдала у току Другог светског рата за време усташке власти када је из ње однето преко 1000 највреднијих како црквених књига тако и других знаменитости.

Убеђена сам да би уз помоћ бројних издавачких кућа као и мојих пријатеља и пријатеља манастира Привина Глава успели да оформимо библиотеку која би била једна од најопремљенијих на Фрушкој Гори - каже Драгана Матовић.