ШКОЛА НИЈЕ САМО УЧЕЊЕ

Уз образовни део школа је место у ком се значајан простор посвећује и ваннаставним активностима. То је и био повод нашег разговора са ученицима гимназије "Сава Шумановић" у Шиду и с њиховом професорицом психологом Љупком Радишић.

ЈОШ ЈЕДНА НАША ПОСЕТА ГИМНАЗИЈИ "САВА ШУМАНОВИЋ" У ШИДУ

У Гимназији ваннаставне активности веома добре л - Наша деца дају свој допринос у многим антологијама - истиче директор Душан Лукић

Снежана Ђурић и Ивана Глувња са психологом Љупком РадишићУз образовни део школа је место у ком се значајан простор посвећује и ваннаставним активностима. То је и био повод нашег разговора са ученицима гимназије "Сава Шумановић" у Шиду и с њиховом професорицом психологом Љупком Радишић.

- Нисмо ми највећа ни најбоља школа у Војводини, али спадамо у групу школа где су ваннаставне активности веома добро развијене - каже на почетку разговора Љупка Радишић. - Наши ученици су присутни у свим културним, спортским и хуманитарним манифестацијама на подручју општине. Организујемо читав низ активности и такмичења у знању, где постижемо запажене резултате. Наши ученици су чланови спортских клубова, а наше ученице су и чланице Српског црквеног друштва Јавор гусле, па тако нешто од тог програма изводимо и на прославама у школи.

Запажен наступ шидски гимназијалци имали су на квизу у Новом Саду из историје под називом "Колико се познајемо". Поред такмичења у знању учествовали су у ревијалном делу који је био својеврсно пропагирање мултикултурализма на нашим просторима. Шиђани ће учествовати на овој манифестацији и ове године.

Директор гимназије, проф. Душан Лукић каже:
- Наша деца дају свој допринос у многим антологијама, а и позоришне представе наших ученика увек су биле запажене. У мају смо поново издали "Гимназијалац", лист ученика и професора гимназије.
Током разговора са нама су биле и ученице Снежана Ђурић (трећи разред) и Ивана Глувња (други разред). Како за њих каже њихов психолог, то су две изузетно добре и успешне ученице. Интересовало нас је њихово мишљење о школи и планови за наставак школовања.

ИЗРАЗИТИ ПРИРОДЊАК
- Сви предмети ми иду од руке, па сам због тога дошла у гимназију да се определим за будуће занимање. Неки ми говоре да сам изразити природњак, али је још увек не знам шта ће бити моје животно опредељење. Настава изискује много времена, па стога не треба претеривати са ваннаставним активностима - наглашава Ивана Глувња.

"ПУНО СМО НАУЧИЛИ"
- Гимнзију, углавном, уписују они који намеравају ићи на факултет. Огромну енергију улажемо у стицање знања и образовање, а у свему томе битне су и ваннаставне активности.

Како има пуно наставних садржаја који изискују много времена, немамо баш много времена за ваннаставне активности. Школа није само мукотрпно учење, пружа она и много задовољства. На пример, на семинару "Право на право", одржаном у Руми у организацији Хелсиншког одбора за дечја права, пуно смо научили. Успешно радим и у новинарској секцији, која ми помаже да разбијем трему - каже Снежана Ђурић.